Hlavní obsah

Tradičně i netradičně - advent v Polici nad Metují

Novinky, Jana Rutarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měsíc prosinec má většina spojený především s Vánocemi. Pro řadu lidí je také obdobím setkávání, a příležitostí potkat se bude v prosinci v Polici nad Metují hodně. Bude to měsíc značně kulturní, který přinese divadelní představení, koncerty, výstavy a nebude skoupý ani na společenské akce.

Foto: Martin Schirlo

Vánoce v Polici nad Metují

Článek

Po celý měsíc prosinec si veřejnost bude moci užít hned tři výstavy. Milovníci vernisáží to budou mít ve čtvrtek 6. prosince opravdu nabité.

Od 17 hodin v Zeleném domečku bude probíhat vernisáž výstavy dětských prací Co čert nechtěl, Mikuláš přinesl a anděl dal. Vernisáž bude zahájena stylově sv. Mikulášem. Příležitost zhlédnout výstavu bude až až do 6. ledna.

Od 18 hodin se na návštěvníky budou těšit ve staré škole Dřevěnce, kde bude veřejnosti vůbec poprvé představen mechanický betlém Zdeňka Farského. Kdybyste snad vernisáž nestihli, nemusíte zoufat, betlém bude k vidění až do 13. ledna.

V pátek 7. prosince od 17 hodin bude slavnostně zahájena charitativní výstava fotografií Milana Schirla Děti rýže. Výstava to je netradiční, vstupným jsou dětské oblečení nebo dětské boty, které budou následně zaslány dětem do horských oblastí severního Vietnamu. Výstava potrvá do 31. ledna.

K vánočnímu času v Polici patří také hudba. V době adventu nás čekají dva koncerty. První z nich se uskuteční 16. prosince od 18 hodin, kdy vystoupí starší žáci místní ZUŠ se skladbou Jakuba Jana Ryby Česká mše vánoční. Pomyslným hudebním vrcholem bude 20. prosince koncert polického rodáka Václava Hybše s hosty. Na oba koncerty zbývají již poslední místa.

Vánoce budou ústředním motivem několika společenských akcí. V sobotu 8. prosince na Masarykově náměstí zavoní horký svařák a zaznějí koledy, bude se totiž konat adventní trh. Inspirace na adventní dárky nebo také příležitost zaskočit na něco dobrého budou doplněny tradiční adventní dřevěnkou.

Police nad Metují se již podruhé zapojila do celorepublikové akce Česko zpívá koledy. Ve středu 12. prosince v 18 hodin se sejdeme u vánočního stromku a zazpíváme si vánoční koledy společně s Damtriem. Vánoční těšení završíme akcí s již dvacet let trvající tradicí!

Na dlouhou noc 23. prosince v 18 hodin se znovu sejdeme před radnicí u vánočního stromku, abychom si se svými blízkými a přáteli popřáli krásné Vánoce, poslechneme si koledy v podání žáků zdejší ZUŠ a ve svých lucerničkách si domů odneseme betlémské světlo.

A kam se vydat o vánočních prázdninách? Ve dnech 21. – 23. prosince se s dětmi můžete vydat do Muzea papírových modelů, kde si pro širokou veřejnost připravili vánoční dílničky. Za poplatek 45 Kč si zde můžete ozdobit perníčky, vánoční ozdobu, vystříhat vystřihovánku do okna, vyrobit svícen na stůl či náušnice v dárkové krabičce. Muzeum nezavře své brány návštěvníkům ani na Štědrý den, kdy bude vstup do muzea zdarma.

V období vánočních prázdnin bude otevřeno nejen Muzeum papírových modelů, ale i Muzeum stavebnice Merkur. Navštívit bude možné také starou školu.

Poslední den v roce se již tradičně bude konat Silvestrovskej vejšlap. Ten je unikátní v tom, že vlastně nemá pravidla. Po vlastní ose se účastníci vydávají do cíle k Čertově skále v Suchém Dole, kde na ně čekají čerti s pravým čertovským mokem.

Reklama

Výběr článků

Načítám