Hlavní obsah

Tradice Svatohubertské jízdy se vrací

Novinky, Václav Mikeš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dne 17. září 2016 se v Luhu nad Svatavou na Sokolovsku uskutečnila 1. Svatohubertská jízda, kterou uspořádaly zdejší chovatelky koní Romana Vymazalová a Barbora Mikešová. I přes náhlou změnu počasí se jí zúčastnilo 14 koní a jezdců. Déšť jen vytvořil tu správnou atmosféru podzimu.

Foto: Václav Mikeš

"Master" vede koně na trasu

Článek

Koňáci z blízkého okolí již od pátečního odpoledne a sobotního rána svážejí koně do připravených ohrad. Hangrem či po kopytě se koně dostávají na start. Noční déšť komplikuje přípravu, ale s blížícím se startem ustává. Slavnostně oblečení jezdci podstupují přípravu k jízdě. Jsou seznámeni se závaznými pravidly, ostužkováni a po slavnostním přípitku mohou nasedat.

Po 10. hodině pak koně a jezdci slavnostně vyrážejí na trasu. Čeká je náročná téměř 20km dlouhá trať kolem ranče Vránov, přes "kypu" do Boučí a dále úbočím Krušných Hor zpět. U kapličky sv. Huberta je čeká slavnostní přípitek na počest sv. Huberta. Pak už následuje cesta kolem hradu Hartenberg až na pole mezi Krajkovou a Josefovem, kde probíhá poslední část akce, tzv. "halali" - hon na lišku. Nejrychlejší jezdec získává liščí ohon, který na poslední louku doveze liška - jezdec, který jede mimo celý lot a ohon má připevněn na svém rameni. Po závěrečném dostihu se jezdci mohou vrátit domů. Svatý Hubert přestal držet ochrannou ruku a znovu se rozpršelo.

Po skončení jízdy odjíždí většina koní do svých stájí. Všichni jezdci se ale vrací, čeká na ně slavný soud. Na kterém master - vedoucí lotu, přednese všechny prohřešky, kterých se jezdci během celé jízdy dopustili. Za tyto prohřešky je každý jezdec potrestán, tresty jsou různé - konzumace "chutných" nápojů, jídel či jiné příjemné záležitosti. Krásný den ukončili navzdory deštivému počasí společným posezením a převzetím pasovací listiny, kdy byli pasováni na svatohubertské jezdce. A teď již opravdu domů. Příští rok ahoj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám