Hlavní obsah

Tomáš Halík diskutoval v Písku se studenty

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizátorem akce bylo Technologické centrum Písek, účastníky byli studenti píseckých středních škol. Titul setkání se 400 studenty, které proběhlo dopoledne v pátek 13. března v prostorách velkého sálu Kulturního domu zněl: Věříte? V technologie?

Foto: Petr Hejna

Tomáš Halík a Pavel Dobrovolný

Článek

Jako první vystoupil na pódiu Jaromír Grégr, jednatel TCP, který před představením hosta zmínil souběh data konání (13. března) s některými zajímavými daty, jako drobná osobní radost, kterou jsou narozeniny jeho syna, a pak obecně zásadnější události, představované volbou papeže Františka v roce 2013, či předáním Tempeltonovy ceny Tomáši Halíkovi v roce 2014.

Tomášem Halíkem ke stolku hostů zasedl jeho osobní přítel Pavel Dobrovolný, hradní administrátor IT. Ten zmínil zkraje další dějinnou souvislost s dnešním datem, a to 13. březen 1977, kdy zemřel filozof Jan Patočka, který Halíka významně ovlivnil. V úvaze o vztahu společnosti k víře vyslovil Tomáš Halík tézi, že podle jeho vnímání dochází především k nárůstu „hledajících“, na které je důležité se zaměřit, oproti tzv. „zabydleným“.

Ve volné debatě, kdy mohli přítomní klást otázky, pochopitelně padl dotaz na pro mnohé kontroverzní postoj ke glorifikování obětí z redakce Charlie Hebdo, dále např. na prognózu zdevastování přírody člověkem, možnosti navozování stavu obdobného vnímání po hluboké meditaci prostřednictvím drog, postoj ke geneticky modifikovaným potravinám, či zda v dnešní době je potřeba víry.

Záznam debaty je dostupný zde na webu TCP.

Následnou souvislost s v úvodu zmíněným datem se pak mohli návštěvníci dozvědět večer z televizního zpravodajství - přesně po dvou letech ve funkci papež oznámil možnost své rezignace v horizontu nemnoha let, oproti letité tradici setrvat ve funkci doživotně. Tuto vatikánskou praxi narušil překvapivě po 600 letech jeho předchůdce Benedikt, který rezignoval ze zdravotních důvodů. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám