Hlavní obsah

Tisíce lidí se v sobotu zúčastnily výlovu rybníka Bezruč u Jistebníku

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem o tradiční akci výlov rybníka Bezruč v katastru Jistebník a Košastka byl tak velký, že v Ostravě-Svinově se do vlaku s pravidelným odjezdem 9:41 prostě všichni nevešli. Davy lidí, kteří přijížděli vlakem z obou stran, tedy od Studénky i Ostravy, vítala Jistebnická dechovka.

Foto: Josef Zajíc

Jistebník 12.11.2016 Výlov rybníka Bezruč.

Článek

Obec Jistebník vznikla v souvislosti s rybničním podnikáním ve 14. století. První písemné zmínky jsou z roku 1373. Leží asi 10 kilometrů jihozápadně od Ostravy a podle současné statistky má 1547 obyvatel.

Cestou k místu, kde se výlov již druhý den konal, byly stánky, především s pochutinami z rybích výrobků, nabízeny byly upomínkové dárky a další zboží, o které byl v průběhu sobotního výlovu zájem.

Nepřetržitá fronta zájemců byla v sobotu při koupi čerstvých ryb. Prodávající nabízeli i odborně zabité ryby a také připravené rybí maso k spotřebě do kuchyně, tedy vykuchané a naporcované.

„Nacházíme se při výlovu u rybníka Bezruč, který se rozprostírá mezi katastry Jistebník a Košatka. Rybník má výměru 75 ha. Do současné doby jsme vylovili asi 12 tun ryb a do ukončení dnešní dne to vypadá na další 12 tun. Zítra, v neděli 13. listopadu, rybník dolovíme. Předpokládáme, že vylovíme stejné množství jako dnes,” řekl  Antonín Madzia, jednatel firmy Chov ryb Jistebník, s.r.o a vedoucí výlovu.

Podle jeho slov se společnost stará i o další rybníky v katastru obcí Jistebník a Polanka nad Odrou. Obhospodařují rybníky Křivý, Kukly, Podhorník, Budní, Nová louka, Nádražní v Polance nad Odrou a další. Předpokládaný výlov činí asi 60 tun ryb.

„Všechny ryby, které zde neprodáme, půjdou do sádek, kde budou žít v čisté vodě, a pak se všechny dostanou na vánoční trh,” dodal Antonín Madzia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám