Hlavní obsah

Těžba břidlicového plynu je stále aktuální i pro Náchod

Novinky, Nina Adlof

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Náchod obdrželo v minulém týdnu oznámení Ministerstva životního prostředí ČR ve věci vedeného správního řízení o stanovení průzkumného území Trutnovsko pro vyhledávací průzkum ropy a břidlicových plynů.

Foto: Nina Adlof

Starosta města Náchoda Jan Birke

Článek

"V tomto oznámení nám bylo sděleno, že Město Náchod a dalších 31 obcí Náchodska a Broumovska již není účastníkem předmětného řízení, neboť společnost Basgas Energia Czech, s. r. o., Praha (žadatel o stanovení průzkumného území) zmenšila plochu, na které stanovení průzkumného území požaduje," popsal aktuální informace starosta města Náchoda Jan Birke.

"Tato skutečnost je pro 31 obcí včetně Náchoda, které nemají být průzkumem dotčeny, velmi pozitivní zprávou. Z našeho regionu však přesto v návrhu zůstávají čtyři obce. Konkrétně se jedná o Červený Kostelec, Zábrodí, Kramolnu a Horní Radechovou," dodal starosta.

"Jako starosta města, které pravidelně organizuje porady starostů obcí, které spadají pod Náchod jako obec s rozšířenou působností, se cítím být povinen nadále pomáhat zbývajícím obcím včetně Trutnovska k tomu, aby ani na tomto území průzkumy a případná těžba břidlicových plynů nebyla umožněna. Z toho důvodu využiji veškeré zákonné prostředky k tomu, aby Ministerstvo životního prostředí ČR opět nerozhodlo kladně ve věci doplněné žádosti společnosti Basgas," komentoval svůj další postoj k celé věci starosta Jan Birke.

Po poradě s představiteli dotčených obcí a měst - se starosty Červeného Kostelce, Horní Radechové, Kramolny, Zábrodí i Trutnova a dále na základě konzultace s orgány státní správy podal starosta námitku proti zúžení okruhu účastníků předmětného správního řízení, neboť tento správní akt ze strany Ministerstva životního prostředí ČR nebyl učiněn v souladu se zákonem, konkrétně s příslušnými ustanoveními správního řádu.

"Již od samého začátku jsem zásadně proti průzkumu i těžbě, kauza pro mne nekončí i přesto, že Náchod „relativně vyhrál“. Proto svým kolegům nabízím pomoc a dosavadní zkušenosti," shrnul Birke.

"Pevně věřím, že budeme v celé věci jako starostové i nadále postupovat jednotně jako doposud a společně budeme prosazovat přijetí zákona zakazující průzkum i těžbu na celém území České republiky. Zákona, který bude přijatelný pro celé politické spektrum v naší zemi," uzavřel celou věc starosta Náchoda Jan Birke.

Reklama

Výběr článků

Načítám