Hlavní obsah

Tanečníci z Lucarino Dance oslavili své třísté vystoupení zlatým oceněním z Elitery 2016 v Lounech

Novinky, Jiří Růzha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se zlatem a stříbrem přijela v sobotu 13. února partička šesti tanečníků z dalšího ročníku taneční soutěže, kterou v Lounech již tradičně pořádá taneční klub Luna Louny.

Foto: Jiří Růzha

Lucarino Dance - třísté vystoupení na ELITERY 2016 v Lounech

Článek

Málokdo z občanů Libochovic ví, že zde na chráněném bydlení bydlí partička zdravotně postižených, které spojuje jeden koníček a to tancování. Před osmi lety založili dva pracovníci sociální péče taneční skupinu s cílem dokázat, že zdravotní a mentální postižení není překážkou v taneční projevu. Nazvali ji Lucarino Dance. Začátky byly opravdu velmi těžké, ale partička, která vydržela, začala sklízet první úspěchy a dřina při trénincích byla konečně náležitě odměněna.

Od roku 2009 získávala skupina prvenství na soutěžích a přehlídkách pro zdravotně postižené. Ovšem v roce 2011 v soutěži Team Dance v Litoměřicích nastal průlom mezi postiženými a zdravými. Skupina zde získala druhé místo a rok na to dokonce místo nejvyšší - první.

V roce 2012 natočila o skupině Česká televize krátký osmiminutový šot. V roce 2013 následovalo získání Ceny modrého slona, které uděluje sdružení Artefaktum Liberec těm nejlepším se zdravotním postižením a skupinou velmi ceněná cena pořadatele Pardubické Ryengle 2013, kde se jako jediná zdravotně postižená skupina zúčastnila tohoto prestižního mezinárodního country festivalu. V roce 2014 pak 1. místo v taneční soutěži Elitery 2014 v kategorii Handicap. V roce 2015 skupina vyhrála finále MIA Festivalu v pražské Lucerně v kategorii dospělí. To byl zatím největší úspěch.

Ovšem skupina nevystupuje jen na soutěžích, ale vidět je můžete i na bálech, plesech, přehlídkách, kulturních a společenských akcích. Taneční zaměření je klasické americké Line Dance, v jeho surové podobě, tedy tak jak se tancuje na zábavách v americkém venkově.

Díky tomu se tuto sobotu na Elitery 2016 jednalo o jubilejní třísté vystoupení na veřejnosti, na němž se skupina představila novinkami s názvem Tančíme vám 8 let a Breakout. Stříbro a zlato, to je ten nejkrásnější dárek k takovému jubileu. Za dobu existence skupiny, tedy za 8 let, shlédlo jejich vystoupení na 69 tisíc diváků a to jistě není číslo konečné.

Skupina nyní dostala nabídku zúčastnit se Mistrovství světa v tancích, které je pořádáno na podzim v Liberci. Je to obrovská výzva, která se prostě neodmítá...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám