Hlavní obsah

Svojšická tvrz na Šumavě hostí výstavu obrazů

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemůže být snad vhodnější a krásnější prostředí pro výstavu obrazů, než je středověká kamenná tvrz ve Svojšicích. V pátek zde začala výstava nazvaná Z jedné palety, na které představuje svou tvorbu malířka Olga Hrachová a její žáci.

Foto: Jan Kaše

Vernisáž ve Svojšicích přilákala několik desítek návštěvníků

Článek

Dvě patra středověké tvrze ve Svojšicích jsou od pátku 3. srpna vyzdobena obrazy mladých umělců, kteří tvoří pod vedení Olgy Hrachové. 

„Paní Olinka Hrachová kolem sebe shromáždila skupinku dívek a vytvořila tak malou školu pro ty, kterým uhel a štětec nedají pokoj. A dělá práci více než záslužnou zvláště pak v současné době, která není příliš nakloněna ani výtvarným ani hudebním snahám,“ uvedl v úvodu vernisáže malíř Miloslav Čelakovský.

K vidění jsou nejrůznější motivy, přičemž samozřejmě převládají květiny, které jsou blízké ženskému srdci. Mezi žáky není totiž ani jediný zástupce mužského pohlaví, ale i to se možná brzy změní, protože do ateliéru Olgy Hrachové začal docházet první chlapec. A malířka pevně věří, že příští rok bude již také vystavovat ve Svojšicích.

Na více než sto obrazech můžeme však kromě barevných květin obdivovat Zlatého slavíka (Karla Gotta) Soni Fischerové, Čepický most Jany Valdmanové, Osud papírového ptáka Kláry Szvitkové, Vzpomínky na Londýn Daniely Kodýdkové, Chalupy v Dobršíně Markéty Šandarové, Citrony Veroniky Pádecké a mnoho dalších.

Velice zajímavým a zdařilým obrazem je pak Květ tulipánu, který kombinovanou technikou vytvořila Sára Štroblová. Této mladé malířce, ať již vědomě či nevědomě, se podařilo něco, oč se snaží někteří umělci i několik let a mnohdy zcela bezúspěšně. Obraz na vás totiž zapůsobí nejen úžasnou barevnou kombinací, která sama o sobě již budí pozornost, ale také energií, kterou vyzařuje. Tulipán se před vámi rozevírá, jakoby vás chtěl pohladit a něco vám sdělit.

Mladí umělci si váží spolupráce s Olgou Hrachovou, která jim také poskytuje zázemí pro jejich tvorbu. „Paní Hrachová mě dokázala během krátké doby připravit na talentové zkoušky. Bez ní bych to určitě nezvládla. Maluji ve svém volném čase a nejraději používám suchý pastel," uvedla Markéta Šandarová.

„Maluji a tvořím pro radost, nejčastěji podle své fantazie. Barvy jsou pro mě mnohem důležitější než tvary," popsala mladá a talentovaná malířka Daniela Kodýdková, která ateliér Olgy Hrachové navštěvuje již pátým rokem, stejně jako její kamarádka Klára Szvitková, která letos úspěšně složila maturitu a chystá se na vysokou školu. U malování chce ale zůstat, což by bylo vzhledem k jejímu talentu dobré.

Jistě stojí za zmínku, že s malováním lze začít v každém věku. U Olgy Hrachové se učí i Eva Hosnedlová, která se začala tomuto koníčku věnovat až v důchodovém věku a sklízí obdiv a uznání nejen u svých mnohem a mnohem mladších „spolužákyň“ z ateliéru, ale také u samotné Olgy Hrachové.

„Eva udělala obrovský pokrok. Když ke mně přišla poprvé, měla hodně ztuhlou ruku. Svojí pílí a snahou však tento handicap rychle odstranila a v dnešní době vytváří krásné obrazy," uvedla malířka.

Výstava, která pohladí po duši a zahřeje u srdce, potrvá celý srpen. Otevřeno je každý víkend od 14 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám