Hlavní obsah

Světový den ledvin podpořila i Městská nemocnice Ostrava

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městská nemocnice Ostrava podpořila Světový den ledvin. Připravila Den otevřených dveří Nefrologického a hemodialyzačního centra. Veřejnost pak měla jedinečnou příležitost nechat si zcela zdarma vyšetřit ledviny.

Foto: Josef Zajíc

Světový den ledvin 12.3.2015. Městská nemocnice Ostrava MNO. Hemodialyzační centrum.

Článek

Akce proběhla ve čtvrtek 12. března od 8 do 17 hodin s tím, že do 12 hodin si mohli zájemci prohlédnout část hemodialyzačního centra.

„Den otevřených dveří na našem oddělení byla ideální příležitost také pro rodinné příslušníky a přátele dialyzovaných pacientů přijít si prohlédnout dialyzační středisko a pohovořit si s lékaři a sestrami o možnostech léčby a další podpory jejich dialyzovaných blízkých. A mnozí této možnosti využili,” informovala vrchní sestra Nefrologického a hemodialyzačního centra PhDr. Eva Mrázková.

„Pacient zde musí ležet 4 až 5 hodin. Dialýza probíha třikrát týdně. V současné době se u nás léčí 68 pacientů,” uvedla sestra Mgr. Bohdana Matějková.

Na oddělení nefrologického centra si zájemci o bezplatné vyšetření ledvin vyzvedli přehled o vyšetření. Sestřičky jim změřily výšku, hmotnost, tlak, puls, glykémii, po odevzdání moči jim velmi rychle oznámily výsledky vyšetření, tedy zda moč neobsahuje bílkovinu, cukr či krev.  Po vyšetření jim lékař řekl výsledek. Vyšetření využily zhruba dvě stovky zájemců.

Při loňském Světovém dni ledvin vyhledalo v Městské nemocnici Ostrava preventivní vyšetření 174 lidí. Pětinu z nich lékaři poslali na komplexní nefrologické vyšetření. „Je velmi důležité nepodceňovat prevenci a nechat si ledviny vyšetřit,¨” dodala vrchní sestra Mrázková.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám