Hlavní obsah

Svatomartinské hody startují již tuto sobotu ve Zlíně

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akci zahájí v sobotu 11. listopadu průvod Martínků v čele se sv. Martinem na bílém koni. Přesně v 11 hodin slavnostním přípitkem odstartují Svatomartinské hody na náměstí Míru. Připraveny budou vzorky mladých vín, svatomartinské pokrmy, stánky s regionálními produkty a bohatý doprovodný program.

Článek

Tradiční oslavy mladého vína a svatomartinské husy zažijí letos i obyvatelé Zlína. V sobotu zahájí Svatomartinské hody tradiční průvod sv. Martina, který se svou družinou Martínků ze ZUŠ Zlín vyrazí v 10:30 hodin od zlínského zámku přes centrum města na náměstí Míru.

S příchodem Martina na bílém koni je u nás očekáván nejen první sníh, ale také ochutnávka prvních letošních vín. Právě sv. Martin se svou družinou přiveze ve Zlíně první letošní láhev svatomartinského vína.

Tu na pódiu na hlavním zlínském náměstí otevře Jiří Korec, náměstek primátora Statutárního města Zlín, které je pořadatelem akce. Slavnostním přípitkem společně s návštěvníky přesně v 11:00 hodin hody oficiálně zahájí. Podle tradice se právě tímto okamžikem mohou vína z letošní sklizně začít prodávat a konzumovat.

Na náměstí se pak po celý den budou degustovat vzorky letošních mladých svatomartinských vín od tuzemských vinařů. Zastoupeny budou například značky Habánské sklepy, Château Valtice - Vinné sklepy Valtice a.s., Templářské sklepy Čejkovice, Vinařství Štěpán Maňák, Víno Mikulov, Zámecké Vinařství Bzenec, Víno Blatel, Vinařství Bunža, Pavlovín. Ve vybraných stáncích místních vinoték nabídnou také vína přívlastková.

Nebyly by to však pravé hody bez tradičních svatomartinských pokrmů a degustačních menu v čele s husou na různé způsoby. Ty na náměstí Míru představí kuchaři ze zlínských restaurací Potrefená husa, Pivnice a restaurantu U Osla, Restaurace U Janků a z kroměřížského Hotelu a restaurantu Octárna.

„Kromě klasické úpravy husy se zelím si mohou návštěvníci pochutnat například na několika druzích husích kaldounů, husích paštiček, trhaném husím mase v briošce, husím ragů na lesních houbách a řapíkatém celeru a řadě dalších specialit,“ láká milovníky dobrého jídla za organizátory František Polák.

Vstup na Svatomartinské hody je zdarma. „Jedinou podmínkou pro degustaci vína je zakoupení vstupního balíčku za 95 Kč, ve kterém návštěvníci získají speciální skleničku a 4 degustační vzorky,“ uvádí František Polák a dodává: „Skleničku si návštěvníci mohou ponechat jako suvenýr z hodů.“

Na hodech se degustační vzorky svatomartinského vína budou platit speciální měnou tzv. Svatomartinským tolarem, který si návštěvníci mohou směnit přímo na náměstí. (1 Svatomartinský tolar = 15 Kč)

Až do večerních hodin se potom návštěvníci mohou bavit u pestrého hudebního a kulturního programu, který bude spojený právě se svatomartinskými tradicemi. Na pódiu se představí například cimbálová muzika S. Gabriela, cimbálová muzika Denica ze ZUŠ Jižní Svaha a Event Jazz trio.

Program doplní i prodej regionálních výrobců, program pro děti. V průběhu celého dne se bude každou hodinu soutěžit o svatomartinská vína a poukazy na svatomartinské menu ve zúčastněných restauracích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám