Hlavní obsah

Šumperské muzeum otevře výstavu historických svatebních šatů

Novinky, Barbora Mrkvová

Od 15. května mohou návštěvníci v rámci Muzejní noci v Šumperku zhlédnout unikátní výstavu svatební módy 20. století. Na přípravě výstavy se podíleli také obyvatelky města a okolí. Kromě svatebních šatů uvidí zájemci také dobové svatební doplňky a fotografie.

Foto: Vlastivědné muzeum v Šumperku

V čem jste se, dámy, vdávaly

Článek

„Na výzvu, zveřejněnou na webových stránkách muzea a v tisku, reagovaly desítky dam z našeho regionu a zapůjčily téměř 100 svatebních šatů, které doplnily fotografiemi a různými svatebními doplňky. Vše obohatily i vyprávěním o svých svatebních dnech, o peripetiích při shánění bot, závojů i materiálů na šaty, tedy všeho, co si vysnily pro svůj velký den,” informovala autorka výstavy a etnografka šumperského muzea Mária Kudelová.

Dodala, že na expozici s názvem V čem jste se, dámy, vdávaly bude vystavena zhruba třetina z celkového počtu shromážděných šatů, kterých bylo více než sto. Zbývající dvě třetiny budou moci zájemci spatřit na velké módní přehlídce, která proběhne 15. května také v muzeu v Šumperku. Část vystavovaných exponátů také pochází ze sbírky Vlastivědného muzea v Šumperku.

Výstava má přiblížit svatební šaty z dob, kdy módu neudávali světoznámí návrháři a svatební salóny, nýbrž si je budoucí nevěsty šily samy nebo na zakázku v krejčovstvích.

„Generace našich maminek, babiček a prababiček často uvažovala při výběru svatebních šatů velmi prakticky. Dámy se vdávaly v jednoduchých kostýmcích i v barevných šatech různé délky, jež si mohly následně obléci do kostela, na ples či jinou slavnostní událost,” sdělila Kudelová. 

Výstava, která představí nejen šaty, ale i módní doplňky, dobové svatební fotografie a oznámení, bude zahájena 15. května v 19:00 během akce Muzejní noc v Muzeu v Šumperku v Rytířském sále. Součástí vernisáže bude i módní přehlídka historických svatebních šatů. Výstava potrvá do 30. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám