Hlavní obsah

Šumavské hrady ožijí o víkendu zajímavým programem

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani na podzim dva známé hrady nezahálí a návštěvníci se mohou těšit na milé zpestření. Chybět nebude například ochutnávka vín z francouzských vinic.

Foto: Jan Kaše

Známý kamenný most na hradu Velhartice

Článek

Hrad Velhartice bude od soboty do neděle žít akcí s názvem Buškova číše s výraznou chutí a vůní Francie. Pro navození té správné atmosféry možná stojí za připomenutí Romance o Karlu IV. od Jana Nerudy, která přibližuje přátelství tehdejšího hradního pána s českým králem a pozdějším císařem Karlem IV.:

„Král Karel s Buškem z Velhartic

teď zasedli si k dubovému stolu -

ti dva už pili mnohou číši spolu

a zapěli si z plných plic.“

Součástí programu bude samozřejmě ochutnávka vín, ale také divadelní prohlídky hradu, ukázky dobového vaření v táboře středověkého šlechtice, hudba, lukostřelba a mnoho dalšího.   

Již v pátek začne na hradu Kašperk akce Historie všemi smysly, aneb Vnímejte historii zase trochu jinak. Návštěvníky čeká speciální prohlídka s kastelánem, středověká astronomie - přednáška s praktickými ukázkami pozorování oblohy, pečení chleba v nově zbudované replice jednokomorové středověké pece na hradním nádvoří, divadelní představení či soutěž v poznávání bylinek.

Chybět nebudou ani prohlídky pro děti ve věku 6 – 11 let, házení kroužků na jednorožce, výroba kachlů a razidel, lukostřelba apod.    

A pokud vás neláká návštěva těchto hradů, můžete klidně zavítat do kostela sv. Mořice na nedalekém Mouřenci, kde jsou připravené komentované prohlídky.     

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám