Hlavní obsah

Studený skleník kroměřížské Květné zahrady rozzáří kvetoucí kamélie

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studený skleník v Květné zahradě v Kroměříži budou od pátku 22. února krášlit půvabné kvetoucí kamélie. Prostory skleníku vyplní vzrostlé keře a stromy těchto původně cizokrajných rostlin. Vernisáž výstavy se koná ve čtvrtek 21. února v 15.30 hodin.

Foto: Dagmar Šnajdarová

Interiér Studeného skleníku v Květné zahradě v Kroměříži.

Článek

Kamélie se v Květné zahradě začaly pěstovat od druhé poloviny 19. století a ve 20. století už patřily k největším lákadlům kroměřížské rostlinné sbírky. Jejich kolekce zahrnovala tehdy několik desítek vzrostlých exemplářů v několika odrůdách. V zimním období fungoval Studený skleník jako velká zimní zahrada.  

Návštěvníci výstavy zhlédnou ve Studeném skleníku desítky vzácných, více než stoletých rostlin kamélií, které  v tomto období bohatě nakvétají.  

Součástí výstavy bude prezentace projektu Národního centra zahradní kultury v Kroměříži (NCZK), který získal z evropských fondů téměř 337 miliónů korun a je zaměřen především na památkovou obnovu vybraných částí zámeckého areálu. Prostřednictvím prezentačních panelů se zájemci seznámí se záměry a současným stavem realizace projektu. Barevné vizualizace názorně představí budoucí vzhled nově upravovaných částí Květné zahrady, Podzámecké zahrady i Arcibiskupského zámku. Budou vystaveny také některé archeologické nálezy objevené při průzkumech Květné zahrady.  

Během výstavy bude možné zakoupit mladé rostliny kamélií (s podrobným návodem k pěstování) a drobné suvenýry.  

Výstava bude otevřena od 22. února do 1. dubna denně, vždy od 10 do 16 hodin.  Vstup na výstavu kamélií i do Květné zahrady je po celou dobu konání zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám