Hlavní obsah

Studenti práv v Plzni vyzvali děkana Růžičku, aby odstoupil

Novinky, Alena Lochmannová

Členům akademické obce právnické fakulty v Plzni došla trpělivost. Prostřednictvím studentského informačního serveru Západočeské univerzity v Plzni dione.cz vyzvali v neděli 20. února děkana Fakulty právnické Květoslava Růžičku k odstoupení z funkce.

Foto: archiv Fakulty právnické ZČU

Studenti vyzvali děkana Fakulty právnické ZČU Květoslava Růžičku k odstoupení z funkce.

Článek

Respekt a pozice právnické fakulty ZČU v Plzni utrpěla těžkou ránu v souvislosti s „rychlostudenty“. Velké naděje byly tak vkládány do nového vedení v čele s děkanem Květoslavem Růžičkou. Toho však nyní studenti oficiálně vyzvali k odstoupení z funkce.

"Domníváme se, že za necelé čtyři měsíce, po které tuto pozici zastává, již prokázal svou nezpůsobilost fakultu řídit, a jeho setrvání v děkanském křesle ohrožuje nejen již tak těžce poškozenou pověst, ale samostnou existenci fakulty,“ uvedli studenti Aleš Ziegler a Martin Marek ve své výzvě.

"Na funkci děkana jsem kandidoval s tím, že chci vrátit fakultě ztracenou pověst, udělat z ní uznávanou regionální školskou a integrální součást Západočeské univerzity v Plzni. Nekandidoval jsem pro slávu, funkci ani peníze,“ řekl k tomu děkan Fakulty právnické ZČU Květoslav Růžička.

Studenti vyčítají Růžičkovi mimo jiné také to, že "...neřeší odstoupení profesora Eliáše z funkce proděkana pro vědu a výzkum. Fakulta nemá již více než měsíc tuto pozici obsazenou.“

„Je věcí pana profesora, že se takto rozhodl a opustil vedení fakulty,“ uvedl k tomu Růžička s tím, že osobu nového proděkana vedení řeší a neobsazení této funkce nemá vliv na chod fakulty.

Růžička také popřel další ze studentských výtek a to fakt, že jmenoval do funkce tiskového mluvčího fakulty Ing. Petra Štilipa, který by měl být placen ze stipendijního fondu. "Není pravda, že by Ing. Štilip dostal za tuto funkci jakoukoli odměnu, natož ze stipendijního fondu,“ uvedl Růžička.

Dále je děkanovi vytýkáno, že "...prominul některým studentům nesplnění studijních povinností v rozporu s doporučením komise zřízené k posouzení jejich žádostí.“ Tento krok považují studenti jako znovuohrožení pověsti fakulty.

K tomu Růžička uvádí: "Toto rozhodnutí jsem již několikrát vysvětlil. Mnoha studentům bylo z důvodu administrativního pochybení fakulty ukončeno studium neoprávněně.“

Reklama

Výběr článků

Načítám