Hlavní obsah

Studenti olomouckého gymnázia vyrazili do Chorvatska díky projektu Erasmus+

Novinky, Petr Kameníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První říjnový týden strávili vybraní studenti olomouckého Gymnázia Čajkovského v Chorvatsku se svými partnery z projektu Erasmus+. Zde se ponořili do vzdálené minulosti a pokračovali ve stopách Cyrila a Metoděje.

Foto: Petr Kameníček

Studenti v Záhřebu

Článek

Poté, co Gymnázium Čajkovského uspělo v konkurenci škol z celé České republiky, se vybraní studenti školy účastní aktivit v rámci projektu s názvem Cyril a Metoděj – 1000 let, co nás spojuje a dělí.

Od září 2017 již navštívili Řecko a letos na jaře přivítali své kamarády z Řecka, Chorvatska a Bulharska v Olomouci.

Studenti se již dlouho těšili na své přátele a na pečlivě přichystaný program partnerské školy. Během týdne se v rámci workshopů a dalších aktivit seznámili s prací bratrů Cyrila a Metoděje poté, co odešli z Velké Moravy. Vyzkoušeli si číst a psát v hlaholici, písmu, které vytvořil Cyril.

Během exkurzí rovněž poznali hlavní město Záhřeb, ale i vzdálenější ostrov Krk, na kterém se objevila významná kamenná deska psaná hlaholicí a zmiňující prvního chorvatského krále. Během společných aktivit se studenti lépe seznámili a spřátelili.

Týden však utekl jako voda a nastalo nelehké loučení. Díky programu Erasmus+ získávají studenti neocenitelné zkušenosti a zážitky, nové přátele a poznávají kulturu jiných zemí. Na jaře čeká studenty ještě poslední výjezd do Sofie.

Projekt Erasmus+ však není jedinou aktivitou, kterou škola studentům nabízí. K dispozici jsou rovněž výměnné pobyty ve Španělsku nebo Německu a celá řada studijních pobytů, jako například poslední, který se uskutečnil do Madridu a okolí.

Související témata:

Výběr článků

Načítám