Hlavní obsah

Stříbrná sobota a neděle na Slezskoostravském hradě i s výstavou betlémů

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Slezskoostravském hradě, který je od roku 2004 ve správě společnosti Ostravské výstavy, a.s., proběhla stříbrná sobota a neděle v rámci projektu Vánoce na hradě. V hradní galerii je k vidění v pořadí již 16. ročník Výstavy betlémů.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 11.8.2016 Stříbrná sobota a neděle na Slezskoostravském hradě.

Článek

Hradní nádvoří Slezskoostravského hradu v sobotu a v neděli 10. a 11. prosince zaplnilo přes 2500 lidí.

Na nádvoří byly rozestavěny stánky, ve kterých obchodníci návštěvníkům nabízeli pochutiny a vánoční nápoje, ale také v nich seznamovali s historickými i současnými vánočními zvyky.

Řemeslnici předváděli historická vánoční řemesla a také lidové zvyky, jako je tavení olova a cínu. Návštěvníci si mohli sami roztavit olovo a přelít do vody. Bizarní objekty, které po zchlazení vznikly, si mohli vzít domů.

V doprovodném programu zájemci zhlédli po oba dny Divadélko Tilia, pohádky a pověsti Kterak bylo o vánocích, vánoční pohádku Kaňka a také pohádku O králi, kterému bylo zima. Adventní jarmark skončil v neděli v 17 hodin.

V hradní galerii probíhá od 3. prosince již 16. ročník Výstavy betlémů. Organizátorům se sešlo celkem 93 betlémů různé velikosti. Prezentují se zde jak profesionálové, tak amatéři, kteří tvoří betlémy ze dřeva, perníků, keramiky, papírů, krajek, ale také ze sena, kartounů a dalších materiálů.

Zajímavou atrakcí je Betlém mechanický autora Miroslava Uhra z Dětmarovic. Tato expozice návštěvníkům představuje netradiční betlém. V první levé části se zabývá dlouhým obdobím vývoje od vzniku života na zemi až do vzniku lidské společnosti. Důležitým mezníkem je období narození Ježíše Krista. Tímto obdobím se zabývá střední část expozice. Pravá část znázorňuje rychlý vývoj v myšlení lidí, rozvoj průmyslu, zemědělství, vzdělání a vědy.

Výstava betlémů potrvá v hradní galerii Slezskoostravského hradu do 6. ledna 2017.

Související témata:

Výběr článků

Načítám