Hlavní obsah

Středoškoláci z Vysočiny mají stále větší zájem o studium ruštiny

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devadesát procent všech studentů středních škol v kraji Vysočina studuje anglický jazyk, němčinu, jejíž obliba klesá, si vybrala zhruba polovina studentů. S velkým odstupem následují studenti francouzštiny, už několik let roste zájem o výuku ruského jazyka.

Foto: Leona Roháčková

Ilustrační foto

Článek

Střední školy Kraje Vysočina s různorodou oborovou nabídkou nabízí žákům výuku cizích jazyků. Zejména na gymnáziích, obchodních akademiích, hotelových školách jsou v rámci povinných předmětů vyučovány dva cizí jazyky, z nichž největší zájem mezi žáky je o angličtinu (cca 90 %) a o němčinu (cca 50 %).

„Němčina má na Vysočině dobré předpoklady k uplatnění díky celé řadě firem, jejichž kapitál je spojen s německým či rakouským vlastníkem,“ upozornil Karel Látera z krajského úřadu Vysočina. V kraji jsou podle něj střední školy, které nabízí možnost kombinace s výukou francouzského jazyka (zhruba šestiprocentní zájem žáků SŠ) a ruského jazyka (pětiprocentní zájem žáků).

Trend posledních let napovídá, že zájem o němčinu a francouzštinu je ze strany studentů mírně klesající, naopak o ruštinu vzrůstající. 

Školy v kraji ale nabízí i výuku španělštiny, italštiny či latiny. "Výuka latinského jazyka je výhradně záležitostí středních zdravotnických škol, tuto možnost ale nabízí žákům i některá gymnázia," podotkl Látera.   

Reklama

Výběr článků

Načítám