Hlavní obsah

Strašidla na Hartenbergu vyděsila rekordní počet návštěvníků

Novinky, Pavel Reichard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordní návštěvnost zaznamenalo tradiční Hartenberské strašení, které proběhlo v sobotu na hradě Hartenberg nedaleko Sokolova. Na cestu plnou strašidel a mytických bytostí se vydalo na dva tisíce dětí a dospělých.

Foto: Pavel Reichard

Na cestě v lesích kolem hradu Hartenberga mohli návštěvníci potkat i vlkodlaka. Naštěstí byl poblíž vždy také lovec příšer.

Článek

Téměř čtyři hodiny neustával proud nadšených návštěvníků hradu, kteří si přišli projít trasu vedoucí kolem hradu i útrobami Hartenbergu. Chůzi jim místy ztěžoval nejen obtížný terén, ale hlavně všudypřítomné bytosti z mýtů a legend.

Byly tu jak postavy z klasických pohádek, jako vodníci a čerti, tak bytosti z mýtů pro mnohem otrlejší – upíři, vlkodlaci, duchové a mytologičtí válečníci. Nechyběli ani příslušníci nejmodernějších legend - zombie, vojáci obou válek a mimozemšťané. „Je to místy fakt hustý,“ shrnul za všechny jeden z dospělých návštěvníků, pohybující se po stezce nápadně rychle.

„Všichni účinkující jsou dobrovolníci, kteří to dělají ve svém volném čase,“ uvedl majitel hradu a jeden z hlavních organizátorů akce Bedřich Loos. „Jsou nejen z řad našich přátel tady v kraji nebo v České republice, ale pomáhají také studenti z tak vzdálených zemí jako je např. Austrálie, Singapur, Kanada nebo USA. A je pravdou, že akce pro tolik lidí by se nedala připravit bez výrazné podpory obce Josefov.“

Návštěvníci si mohli prohlédnout také vnitřní prostory hradu, který je více než deset let rekonstruován do původní podoby. Pokud jejich pozornost zrovna neodváděla nějaká nadpřirozená stvoření, mohli obdivovat obrovský pokrok, který zachránci Hartenbergu.

Pro příští rok se tak veřejnost může těšit nejen na to, jaká nová strašidla po cestě objeví, ale také na to, jak práce na rekonstrukci hradu pokročí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám