Hlavní obsah

Starý japonský meč je nově k vidění na hradu a zámku v Horšovském Týně

Novinky, Miroslav Škampa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Samurajský meč - katana je nově k vidění na jednom z prohlídkových okruhů Státního hradu a zámku Horšovský Týn.

Foto: Miroslav Škampa

Čepel katany

Článek

Na Státním hradě a zámku v Horšovském Týně je od letošní sezóny pro návštěvníky obohacen prohlídkový okruh hrad. V jedné ze tří místností hradní zbrojnice, kde jsou uloženy převážně orientální zbraně, přibyl velmi cenný, 470 let starý japonský meč.

Nový přírůstek není prvním japonským mečem na Horšovském Týně. V pořadí je již čtvrtým exponátem. "Výjimečný je tím, že nebyl znehodnocen přebroušením čepele v 19. století jako ostatní meče. Brus čepele je  nejdůležitější a zároveň nejhodnotnější část katany," uvedl kastelán Státního hradu a zámku Horšovský Týn Jan Rosendorfský.

Součástí expozice je také svitek s překreslením čepele včetně brusu. Ten je u japonských mečů stejně důležitý jako otisk prstu u člověka. Nechybí ani posudek japonské společnosti pro ochranu japonského meče, což dokládá jeho pravost a historickou cennost.

Zajímavý je také způsob vystavení. "Meč v rozloženém stavu se všemi jeho částmi jsme vystavili na stylizovaném japonském stole," uvedl kastelán Rosendorfský. Meč je opravdu rozložen doslova na "prvočásti". K vidění jsou tedy i části, které v plné montáži nelze spatřit.

Samurajský meč si mohou návštěvníci prohlédnout v rámci prohlídkového okruhu hrad během provozní doby zámku.

Hrad a zámek Horšovský Týn

Horšovský Týn byl původně biskupský hrad založený před polovinou 13. století pražskými biskupy. Byl strategickým bodem na obranu kupecké stezky z Řezna do Prahy. Po Husitských válkách přešel do držení světských feudálů. V roce 1547 vyhořel a byl přestaven v monumentální renesanční sídlo Janem mladším Popelem z Lobkovicz.

Po Stavovském povstání se stal majitelem Horšovského Týna Maxmilián Trauttmansdorff, který se zasloužil o podepsání Vestfálského míru v roce 1648 na ukončení třicetileté války. Rodina Trauttmansdorffů vlastnila panství až do roku 1945. Od roku 1945 vlastní zámek stát. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám