Hlavní obsah

Staročeské máje v Mníšku byly plné skvělých výkonů

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během sobotního odpoledne se na mníšeckém náměstí představily na Staročeských májích děti z mateřských škol, pěvecký sbor ze základní školy, místní základní umělecká škola i hostující soubory. Výkony všech byly skvělé. Přihlížející se dobře bavili. Největší úspěch sklízely místní děti.

Foto: Jana Digrinová

Začínáme na nádvoří mníšeckého zámku.

Článek

Ve svátečním průvodu přišlo na náměstí více než 400 sta přihlížejících rodičů, prarodičů, známých i přátel. „Naše děti se od loňska hodně zlepšily,“ pochvalovali si přihlížející.

Mateřská škola Nová si ušila nádherné zvířecí masky, druhá školka přiběhla na pódium s květinami na hlavách. Děti se naučily pracovat s mikrofonem, takže všichni viděli, že děti opravdu umí.

Skvěle si při svém prvním veřejném vystoupení vedla i místní pobočka lidové školy. Předvedla nápaditá kostýmovaná vystoupení a vyrovnala se svými výkony hostujícím sborům. S dětmi vystupuje a nacvičuje dcera zpěvačky a herečky Zory Jandové, Esterka, která je na pódiu přirozená a talentovaná po své mamince. Nejen písničky Uhlíře a Svěráka zněly v podání výborně připraveného pěveckého sboru Základní školy Mníšek.

„Byl jsem nadšený z pokroku místních dětí. Všechny udělaly od posledních májů neuvěřitelný kus práce. A to je i jeden z cílů našich Staročeských májů. Ukázat si lidové umění tak, jak je dělají jinde, a najít motivaci pro naše děti. Je vidět, že se to daří také díky dobré práci našich učitelů. Projevilo se to i na návštěvnosti. Letos přišlo na program necelých tisíc lidí, což je nejvíc v celé historii májů,“ pochválil děti i návštěvníky starosta Petr Digrin.

Vrcholem programu bylo vystoupení Medicimbalu z Velkých Pavlovic. Netradiční cimbálovka s harmonikou, basovou kytarou, cimbálem a bubny. Líbila se mladým i těm dříve narozeným. „Medicimbal známe, je to super muzika,“ říkaly návštěvnice z Prahy.

Staročeské máje v Mníšku pod Brdy jsou součástí poberounského folklorního festivalu už po páté a zdaleka nekončí. Folklor bude znít 21. května Všeradicemi, 28. května Zadní Třebaní a konec festivalu oslaví 29. května na Karlštejně.

Související témata:

Výběr článků

Načítám