Hlavní obsah

Stará cesta na Lichnici si svá tajemství ponechala

Novinky, Pavel Kalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kastelánka hradu Lichnice Ivana Matyková pozvala na sobotní odpoledne 26. března milovníky historie na turistickou procházku z Třemošnice na hrad Lichnici a seznámila je se starou cestou, zvanou Velká hradnice.

Foto: Pavel Kalina

Jiří labuť, znalec historie Třemošnice a okolí

Článek

Putování ke staré hradní cestě na hrad začalo v Třemošnici u Zlatého potoka. Od něho vyšlo vzhůru 35 milovníků turistiky a historie, přešlo státní silnici, kde vstoupili do Národní přírodní rezervace Lichnice - Kaňkovy hory. Zde účastníci stanuli na začátku cesty zvané Velká hradnice.     

„V každém městě či vesnici existuje dodnes mnoho místních názvů a mají starobylý původ. Také v okolí Třemošnice existuje hodně těchto názvů, které  odhalují jejich vznik. A jednou z nich je cesta zvaná Velká hradnice, jež vedla z Třemošnice na hrad Lichnici. Po této vozové cestě v 16. století se chodívalo, či jezdily kočáry se svobodným pánem Zikmundem Robmhápem ze Suché,“ uvedla na úvod katelánka Ivana Matyková.   

Kamenitou cestou se šlo dále vzhůru, kde návštěvníky očekával Jiří Labuť, znalec historie Třemošnice a okolí i rodokmenů. Hovořil o původní cestě, na které jsou ještě dnes vidět okraje vyštěpované kamenité cesty zvané Velká hradnice, a o období Marie Terezie.  

„V Tereziánské době bylo nařízeno zdanění pozemků a tím souviselo i první zhotovení katastrálních map. Josef II. k tomu vydal patent, kde nařídil, že katastrální mapy musí být dokončeny do roku 1830,“  uvedl Jiří Labuť.  

Přitom jednu z map z okolí si účastníci prohlédli na místě a tak mohli porovnat, jak vypadaly mapy v minulosti a nyní. Cestou k Žižkovu duby Jiří Labuť vyprávěl ještě mnoho dalších historických skutečností.   

Po příchodu k Žižkovu dubu, který se nachází pod hradem Lichnice, měl každý možnost pošeptat své tajné přání do dubu, které by se mělo splnit. Krásná vycházka se zajímavým vyprávěním zde dospěla do finále.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám