Hlavní obsah

Stanislav Tříska hrál v divadle i v televizi, proslavil ho hlavně filmový pantáta Škopek

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Před dvaceti lety zemřel ve věku třiašedesáti let herec Stanislav Tříska, dlouholetý člen zlínského divadla. Velkou popularitu mu přinesla role pantáty Škopka ve filmové „sluncesenové“ trilogii Zdeňka Trošky, kde měl za partnerku Helenu Růžičkovou.

Foto: archiv Městské divadlo Zlín

Lubor Tokoš a Stanislav Tříska ve hře Neila Simona "... vstupte!" na scéně zlínského divadla v roce 1981.

Článek

Stanislav Tříska se narodil 29. ledna 1933 v Plzni, kde se také vyučil brašnářem. Pár let řemeslo vykonával, ale současně se věnoval ochotnickému divadlu. A protože nebyl bez talentu, záhy se uplatnil v Západočeském divadle v Chebu, kde sehrál řadu rolí nejen komediálního charakteru.

V roce 1967 nastoupil do angažmá do tehdejšího Divadla pracujících (dnešní Městské divadlo) ve Zlíně, kde na dlouhá léta zakotvil. Ač přišel do Zlína v relativně zralém věku, s městem se zcela sžil a považoval se za moravského patriota.

Brzo se vypracoval na jednoho z nejobsazovanějších a nejoblíbenějších herců zlínské scény. Pamětníci dodnes vzpomínají na inscenace jako Jánošík, Macbeth, Vánoční hra o narození Krista Pána, Švejk, Pokoušení, Konec masopustu, Měsíc pro smolaře, Návštěva staré dámy, Smrt obchodního cestujícího nebo Komik.

Po roce 1989 se stal Stanislav Tříska ve zlínském divadle uměleckým šéfem, ale nebyla to jediná změna v jeho zaběhaných kolejích. Neodolal nabídce a na chvíli změnil angažmá — stal se členem pražského Činoherního klubu. Dost možná k tomu přispěl i smutný fakt, že se stal vdovcem a patrně cítil potřebu změny prostředí. Přesto si v Praze nepobyl dlouho a vrátil se zpět do Zlína.

Za své působení na divadelních scénách obdržel Cenu J. K. Tyla, ale nehrál jen na jevišti. Poměrně brzo objevil herce také film, kde Stanislav Tříska debutoval ve snímku Strakatí andělé (1964), potom následovala pestrá řada rolí a roliček. Oblíbeného komika z něj však udělal až jeho Škopek, kterého ztvárnil v komediálních filmech režiséra Zdeňka Troška Slunce, seno, jahody (1984), Slunce, seno a pár facek (1989) a Slunce, seno, erotika (1991).

Zahrál si ve filmech Metráček (1971), Indiáni z Větrova (1979), Kopretiny pro zámecké paní (1981), Třetí skoba pro kocoura (1983), Smrt krásných srnců (1984), Freonový duch (1990), Vekslák aneb Staré zlaté časy (1994) a mnoha dalších.

Ze seriálů, v nichž se objevil, možno vzpomenout Slovácko sa nesúdí (1974), Bez ženské a bez tabáku (1980), Velké sedlo (1985) nebo Největší z Pierotů (1990).

Není bez zajímavosti, že do role pantáty Škopka ho prosadila Helena Růžičková, která si s ním už předtím zahrála v televizním seriálu režiséra Karla Kachyni Vlak dětství a naděje, který měl na obrazovkách premiéru v roce 1985. Také v televizi se Stanislav Troška dočkal pěkných hereckých příležitostí. K těm posledním patří postava Hrstky v první řadě seriálu Zdivočelá země (1997), jejíhož uvedení se však herec už nedožil.

Stanislav Tříska zemřel nečekaně 23. října 1996 ve věku třiašedesáti let. Bylo to v jeho divadelní šatně Městského divadla Zlín - poté co odehrál představení. Letos by se herec dožil třiaosmdesáti let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám