Hlavní obsah

Spolupráce vojenských lesáků a turistů na Brdech se prohlubuje

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvýšená návštěvnost v části Brd, kterou v nedávné době opustila armáda, vedla správce území Vojenské lesy a statky a Klub českých turistů k podepsání dohody o další spolupráci. Podepsali ji ředitel Vojenských lesů a statků ČR (VLS) Petr Král a předseda Klubu Českých turistů (KČT) Vladislav Chvátal.

Foto: VLS

Článek

Spolupráce má přispět k rozvoji rekreačních funkcí v přírodních lokalitách, které ještě před několika lety byly jako vojenské výcvikové prostory veřejnosti uzavřeny. Převážně jde o rozvoj a údržbu návštěvnických tras v těchto lokalitách, které armáda aktuálně nevyužívá k výcviku.

Spolupráce VLS a KČT má zajistit, aby v lesích ve správě resortu obrany nedocházelo ke konfliktům mezi zájmy turistů, armády i lesníků, kteří v těchto lokalitách hospodaří. Principy spolupráce kladou důraz také na bezpečnost návštěvníků v těchto bývalých armádních lokalitách.

Zachovány díky armádě

„Bývalé i současné vojenské újezdy jsou unikátními přírodními oblastmi, domovem celé řady vzácných živočišných i rostlinných druhů. A to i díky tomu, že se jim vyhnul po desetiletí, kdy sloužily armádě, běžný civilizační ruch. Shodli jsme se s klubem turistů, že musíme při rozvoji rekreačních funkcí těchto oblastí udělat vše pro to, abychom tento stav nenarušili,“ uvedl ředitel VLS Petr Král.

Reklama

Výběr článků

Načítám