Hlavní obsah

Spanilá věž tovačovského zámku hledí do daleka

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tovačov se chlubí jedinečným renesančním zámkem. Podle pověsti našel kníže Vratislav ve zdejších lesích zalíbení a nechal si zde vystavět lovecké sídlo (1059). Jedním z majitelů zámku byl Ctibor Tovačovský z Cimburka,který roce 1492 dokončil 96 metrů vysokou věž, pro svou krásu nazvanou Spanilá.

Foto: Leona Roháčková

"Spanilá" věž tovačovského zámku je vysoká 96 metrů. Nabízí unikátní pohled do kraje, plného rybníků.

Článek

Za držení tovačovského panství hrabaty z Kuncburku (1773-1887) bylo dostavěno nové zámecké křídlo. Roku 1887 koupil zámek i s panstvím David rytíř Gutmann, jehož zásluhou došlo k výstavbě vídeňského křídla. Jeho schodiště je přesnou kopií schodiště Vídeňské opery. Portál "Spanilky" je uznáván jako nejstarší renesanční památka severně od Alp. Unikátem je také barokní zámecká kaple, pyšnící se bohatou štukovou výzdobou.

Zámek nabízí mimo krásného interiéru a pohledu z již zmíněné Spanilé věže i obřadní síň. Stálé expozice jsou věnovány Ctiboru Tovačovskému, rodině Gutmannů a prusko-rakouské bitvě, která se u Tovačova uskutečnila v roce 1866. 

V držení tovačovského zámku a panství se vystřídala celá řada majitelů, kteří zde nechali své stopy v podobě úprav a přestaveb. Tovačov patřil markraběti moravskému, Cimburkům, Pernštejnům, Illesházyům, Salmům, Petřvaldským, Kuenburgům, Gutmannům, německému říšskému protektoru a Československému státu. Od roku 1994 je majetkem města Tovačov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám