Hlavní obsah

Soubory festivalu Folklor bez hranic navštívily největší městský obvod Ostrava - Jih

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý den po zahájení XXI. ročníku festivalu Folklor bez hranic navštívily, zejména zahraniční soubory, největší městský obvod Ostrava - Jih. Návštěvníky za kulturní zařízením K-TRIO v Hrabůvce přivítal starosta obvodu Martin Bednář, který měl nad druhým dnem festivalu záštitu.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 14.8.2018 Folklor bez hranic v Ostravě - JIH. Folklorní soubor Holúbek.

Článek

"Vážím si lidí, kteří se věnují tradicím, zvláště  když si letos připomínáme 100. výročí od vzniku Československa. Je dobré poděkovat těm lidem, kteří se věnují lidovým tradicím, ale také nám představují lidové tance, hudbu, zpěv i nástroje. Jsou tady opět zahraniční hosté. Já se těším na vystoupení souborů z Indie, Itálie a Srbska, ale samozřejmě i na naše domácí," řekl po zahájení Bednář.

Jako první se divákům předvedl český soubor Holúbek, který byl založen v roce 1994 panem Petrem Ščerbou. V současné době působí soubor při Středisku volného času v Ostravě - Zábřehu. Vedoucí souboru je Kristýna Mílková - Pavlíková, vedoucí muziky jarmila Červenková.

V druhém vystoupení se představil soubor Shilpagya z Indie. Soubor pochází z města Ahmadábád, ze státu Gudžarát, který se nachází v západní části Indie. Soubor Shilpagya se řadí mezi přední skupiny zpracovávájící tradiční indické taneční a hudební umění. Repertoár souboru je založen především na folklorních, ale i klasických tancích spojených s regionální hudbou z nejrůznějších částí Indie. Vedoucí souboru je Vihang Shah, vedoucí muziky Vipul Trivedi.

Po špičkové zahraníční produkci se divákům představil folklorní soubor Bejvávalo z Prahy. Soubor založili v roce 2010 Radka Tesárková a Jiří Svoboda. Vedoucí souboru Radka Tesárková a Milena Pitterová, choreografie Milena a Jiří Pitterovi.

Prahu vystřídal soubor ze Srbska. Srbský soubor Svetozar Marković s více než čtyřicetiletou tradicí byl založen jako jedna ze sekcí Kulturní umělecké společnosti na Univerzitě Kragujevac v dubnu 1977 a své jméno přijal z názvu samotné univerzity. Soubor si v posledních letech přivezl vysoká ocenění z festivalů v Estonsku, Polsku, Maďarsku, ze Sicilie či z Francie. Programová ředitelka souboru je Jelena Krstić.

V další části programu v Ostravě Hrabůvce u kulturního zařízení městské obvodu Ostrava - Jih K - Trio přišel na řadu Moravský folklorní soubor Ševčík.  Historie MFS Ševčík sahá až do roku 1950, kdy byl založen jako mládežnický soubor a záhy přijal jméno Ladislava Ševčíka, na něž se odkazuje dodnes. V současnosti soubor působí při Domu kultury Akord v Ostravě - Zábřehu. Ve svém repertoáru Ševčík zpracovává tance, písně a zvyková pásma z celé oblasti Moravského Valašska. Organizační vedoucí Tomáš Svrčina, umělecká vedoucí Zuzana Königová.

Závěr festivalového úterního programu 14. srpna 2018 měl Folklorní soubor Le Tradizioni. Folklorní sdružení " Le Tradizioni" bylo založeno v roce 1972 v italském městě Minturno s cílem znovu objevit a přehodnotit venkovskou kulturu prostřednictvím studia lidové hudby, lidového tance a jazyka. Viceprezident souboru je Alessandro Gaetani.

Ve středu 15. srpna 2018 bude v 16,30 vystoupení dalších souborů v městském obvodu Ostrava - Mariánské Hory a Hulkváky. Koncert bude na podiu na Mariánském náměstí. V případě deště bude program přesunut do sálu SVČ Korunka. V 19,00 bude koncert v Klimkovicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám