Hlavní obsah

Sopranistka Pavlína Senič sní o Vánocích a koledách

Novinky, Lenka Žáčková

Po čem touží většina lidí v těch nejparnějších dnech? Jistě po osvěžení či mírném ochlazení… Operní pěvkyně Pavlína Senič se vydala přímo do Vánočního domu v Karlových Varech a možná i s malým „uměleckým“ přáním, které by se mohlo naplnit v době Vánoc.

Foto: Lenka Žáčková

Pavlína Senič s Jiřinou Regietovou

Článek

Možná si přála, aby se oteplilo, neboť toto úchvatné místo navštívila na počátku července, a to v nejchladnější letní den. V kavárně nasávala předvánoční atmosféru, vůni cukroví, svařeného vína, purpury i vonných františků.

Na chvíli se i zasnila a vzhledem k tomu, že atmosféru dokreslovala znějící hudba z vánočního CD, které natočila právě Pavlína Senič pro Vánoční dům na sklonku loňského roku, zdálo se, že si „přehrává“ další české koledy či jiné skladby, které se na loňské úspěšné CD nedostaly a jistě přemýšlí i o další spolupráci…

Potvrdila nám, že ji trvale uchvacuje atmosféra Vánoc, krása třpytivých ozdob, ale také to nedočkavé těšení se malé dcerky na příchod Ježíška. Návštěva domu, je také návštěvou tradic, které jsou soustředěny do několika expozic nadšenou milovnicí Vánoc Jiřinou Regietovou.

„Při návštěvě Vánočního domu se okamžitě vracím do svého dětství, do období pohádek a fantazie“, potvrdila sopranistka Pavlína Senič.

Na závěr návštěvy jsme se ještě zeptali Jiřiny Regietové, v jaké že barvě budou letošní Vánoce, ale ta se bránila odpověděti natolik, že nám i trochu hlavu zamotala. „Na prozrazení barev pro Vánoce 2014 ještě není ten správný čas.“

Také nás ještě upozornila na několik různých pohledů, především pohled floristů a módních návrhářů, které jsou téměř vždy v rozporu a pro letošní rok je prý možné, že nebude s nikým ve shodě ani Vánoční dům.

Vánoční dům se může pochlubit muzejní vánoční výstavou, která je umístěna v 650 let starém sklípku, kde na každého dýchne starobylá, ničím nenahraditelná atmosféra. Tradice Vánoc se odráží v každém exponátu – ve sbírce vánočních ozdob, betlémů, pohlednic, stojánků i vánočních stromečků.

I Kouzelné městečko má svoji nezaměnitelnou atmosféru a vypadá jako by bylo vytrženo z reálného světa. Krásné ozdobené domečky, impozantní kostelíky, zářivé pouliční lampy, ledové kluziště se skotačícími dětmi, veselí na kolotočích, funkční železnice křižující městečko… Scenérie jako z pohádky či snu. I zde Pavlína Senič vzpomínala na své dětství.

Vánoční dům se nachází v karlovarském zámečku Doubí a je otevřen celoročně. 

Reklama

Výběr článků

Načítám