Hlavní obsah

Sokolovská karatistka se stala mistryní světa, přestože byla původně diskvalifikována

Novinky, Pavel Reichard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sokolovská karatistka Tereza Jůnová je novou mistryní světa! Vysokou úroveň klubu SKP UNITOP Sokolov na 5. mistrovství světa mládeže světové federace karate, které probíhalo od 15. do 19. října v polském Štětíně, potvrdila také její kolegyně Natálie Žippaiová, když vybojovala bronzovou medaili.

Foto: archiv SKP Unitop Sokolov

Mistryně světa světové federace karate Tereza Jůnová na stupních vítězů.

Článek

„Když na tatami vstoupila Natálie Žippaiová a po bezchybně zacvičené kata Saifa bez problémů postoupila mezi dvanáct nejlepších, nikdo nečekal, že se pro nás mistrovství světa vyvine v neskutečné drama,“ přiblížil atmosféru zřejmě nejdramatičtějšího závodu sokolovských karatistů trenér a světový vicemistr Daniel Krhut. „Natálie hladce postoupila do finále a po skvěle odcvičených katách dosáhla na třetí místo. Nálada v týmu byla skvělá.“

Na řadu přišla naše nejlepší závodnice Tereza Jůnová. Když se bez větších problémů probojovala do velice důležitého druhého kola, nikdo si nepřipouštěl, že by se neměla dostat na stupně vítězů. „Ve druhém kole nastupovala Tereza na tatami jako druhá v pořadí. Věděla, že jestli chce pomýšlet na medaili, musí zacvičit na jedničku opravdu těžkou kata,“ popsal dramatické okamžiky Daniel Krhut, který vše sledoval z bezprostřední blízkosti. „Rozhodla se proto, že zacvičí kata Kururunfa, která přinesla štěstí Natálii. Jenže po odcvičení kata si hlavní rozhodčí svolal celý panel rozhodčích a po krátké poradě vytáhl známku nula, což znamenalo pro Terezku diskvalifikaci.“ V českém týmu, zavládlo na moment zděšení, ovšem zkušení závodníci v čele s několikanásobným mistrem světa Jiřím Jiráskem reagovali okamžitě a proti verdiktu podali protest.

Závod se ihned zastavil. „Terezka procházela velikým psychickým vypětím, protože vůbec nechápala, proč byla diskvalifikována,“ pokračoval Daniel. „Hlavní kouč následně zjistil, že se jednalo o nepochopitelnou chybu hlavního rozhodčího, který jednoduše neznal zacvičenou kata. Protest, který byl podán, se ukázal jako oprávněný a Tereza musela celou kata zopakovat. Obrovský psychický tlak ovšem zvládla na výbornou a postoupila do nedělního finále ze třetího místa.“

Předchozí zkušenost Terezu jen posílila v odhodlání získat titul. V neděli předvedla famózní okinawskou kata Sanseru. Rozhodčí tentokrát naštěstí nezaváhali a Tereza dostala vysoké bodové ohodnocení. To jí stačilo na to, aby porazila soupeřku z Rumunska a získala tak zlatou medaili a titul mistryně světa. „Úspěšné vystoupení našich závodnic na tomto mistrovství světa je výsledkem příkladného nasazení obou děvčat, trpělivé práce trenérů, spolupráce realizačního týmu České asociace okinawského karate a kobuda, podpoře Karlovarského kraje, města Sokolov a všech, kterým záleží na rozvoji tohoto krásného, ale stále ještě poněkud opomíjeného sportu,“ zakončil trenér sokolovských karatistů a český reprezentant Daniel Krhut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám