Hlavní obsah

Socha Jana Žižky na Vítkově prošla opravou a opět zve návštěvníky

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Socha koně a Jana Žižky v Praze 3 na Vítkově, která byla rok a půl restaurována, je opět přístupná veřejnosti. Oprava stála více než 23 miliónu korun.

Foto: Ondřej Kořínek

Památník Vítkov se sochou.

Článek

Socha Bohumila Kafky z roku 1951 prošla restaurováním a nyní je opět přístupná veřejnosti. Veřejnosti se také otevřela horní část památníku Vítkov, která byla po dobu rekonstrukce zavřena. Oprava začala 22. března 2010 a skončila letos 29. září.

Socha vážící 16,5 tuny a měřící 9 metrů je dominantou památníku Vítkov a vůbec celého parku Vítkov. Lze ji vidět z velké vzdálenosti a je oblíbeným cílem turistů. Ti navštěvují nejen tuto sochu, ale také samotný památník, kde je muzeum, hrob neznámého vojína, nebo také vyhlídka na Prahu a restaurace. Park Vítkov je pak místo odpočinku pro část Pražanů, kteří zde mohou využívat jak dětské hřiště, tak i sportovní náčiní.

Sochu restaurovala firma Houska – Douda, která na svých webových stránkách vysvětluje důvod rekonstrukce sochy: Vlivem vnitřních tlaků dochází k mechanickému poškození bronzového pláště nohou koně. Tyto tlaky jsou tvořeny rozpínavostí jednak korozních produktů z vnitřní železobetonové konstrukce a jednak zamrzající vodou, která do nohou zatéká.

Vnitřní konstrukce sochy byla zvolena nešťastně. Nohy jsou železobetonovo-bronzové sloupy, které jsou spojeny věncem, z něhož vybíhá žebro do krku koně, jenž je podepřen vyzděným sloupkem z cihel.

„Náročnost byla přímo úměrná jezdecké soše, komplikace se v průběhu restaurování nevyskytly žádné,“ uvedla Markéta Fingerová z Národního muzea.

Reklama

Výběr článků

Načítám