Hlavní obsah

Smetanova Litomyšl vstoupila do své druhé poloviny

Novinky, Barbora Krejčí

Mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl je za svou polovinou. Pátečním provedením opery Tosca začíná třetí festivalový víkend. Do závěrečného finále v sobotu 5. července mohou milovníci hudby navštívit ještě 15 pořadů.

Foto: František Renza

John Debney v Litomyšli

Článek

Zdá se, že vrchol má festival už za sebou, soudě alespoň podle rychlosti a síly aplausu. Jednoznačně nejúspěšnější bylo uvedení hudby z kontroverzního filmu Umučení Krista režiséra a herce Mela Gibson. Skladbu přijel uvést sám autor americký skladatel a dirigent John Debney.

Skladatel se pochlubil, že má díky své babičce středoevropské kořeny. Debneyho babička se narodila v tehdejším Československu a do Ameriky se dostala jako dítě. Během svého pobytu v České republice se mu podařilo navázat kontakt se starostou slovenského Púchova, kde pátrá po svých kořenech a možných příbuzných.

Z posledních 15 pořadů, pořadatelé nejvíce vyzdvihují pondělní koncert Krédo mistra Jana, v rámci něhož s Biblickými písněmi A. Dvořáka vystoupí současná světová operní hvězda Adam Plachetka. Na festivalové jeviště se zpěvák vrací po šesti letech, naposledy v Litomyšli vystoupil v opeře Rusalka v roli hajného.

Teprve před několika dny Josef Somr definitivně potvrdil svou účast na projektu Vyvolený, kde bude předčítat úryvky ze stejnojmenné knihy Thomase Manna. Tento hudebně-taneční pořad bude uveden 1. července v piaristickém chrámu Nalezení sv. Kříže. Den poté Národní divadlo uvede na festivalu novou inscenaci Národního divadla Praha, opera Boris Godunov Modesta P. Musorgského. Tato opera zazní v Litomyšli vůbec poprvé.

Po loňském úspěchu chystá festival Smetanova Litomyšl na neděli 5. července přímý přenos závěrečného koncertu příhodně pojmenovaného Velké finále do litomyšlských Klášterních zahrad. Koncertu bude od 16 hodin předcházet další program v rámci akce Odpoledne se Saint-Gobain Adfors – vystoupí skupina Electroshock, akrobati Cirkus TeTy, rocková legenda Blue Effect a Chantal Poullain se skupinou Štěpána Markoviče. Videopřenos (a tedy i Velké finále na II. zámeckém nádvoří) začne ve 20.30. Vstup do zahrad je zcela zdarma, akce se koná jen za příznivého počasí. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám