Hlavní obsah

Smetana, Baiza, Martinů a Lego – co mají společného?

Novinky, Alena Zavoralová

Kdo by neznal ilustrace známého výtvarníka Zdeňka Smetany, koloniál bodrého obchodníka Karla Baizy, hračku století - Lego nebo hudbu světově známého skladatele a poličského rodáka Bohuslava Martinů? To (a nejen to) naleznete v poličském muzeu, kde si vyberou nejen děti, ale i dospělí.

Foto: Alena Zavoralová
Článek

Polička je královským věnným městem, založeným králem Přemyslem Otakarem II., které ve svém historickém jádru nabízí opravdu mnoho – neváhejte a využijte volných dní k načerpání nových zážitků a vědomostí. Dveře muzea jsou vám otevřeny.

Navštívit můžete stálé expozice a vrátit se tak do středověku, vyzkoušet si tíhu brnění nebo si obléknout historické kostýmy. Vystřelit z laserové pušky nebo zkusit odměřit loket plátna. Odpovědi na otázky: „Kolik skláren bylo v okolí a kolik jich je funkčních teď? Jak se nabírá sklovina a jak vypadá skleněná mucholapka?“ naleznete v expozici Sklářství na Horácku. 

S rodinou či přáteli se projděte po gotickém opevněním, které je nejzachovalejším ve střední Evropě, a vystoupejte 192 schodů do rodné světničky již zmíněného skladatele, která se nachází ve výšce 36 metrů ve věži kostela sv. Jakuba. Z ochozu se můžete kochat nejen výhledem do širého okolí, ale jistě vás zaujme, jak na dvaceti pěti metrech čtverečních mohlo žít osm lidí.

Muzeum také nabízí několik krátkodobých výstav. Na jedné z nich se vám představí místní výrobky a plodiny, české i koloniální. „Zpoza pultu vás úsměvem uvítají úslužní prvorepublikoví obchodníci. Poznáte vybavení a sortiment dobového koloniálu, cukrárny, řeznictví a obchodu střižním zbožím. Navštívíte také výroční trh. V „trafice“ a „hokynářství“ budete mít možnost zahrát si na prodávajícího a kupujícího, vyzkoušet smlouvání o ceně, vyzdvihnout novinky a senzace v tisku a jiné,“ uvádí kurátorka výstavy Mgr. Stanislava Cafourková.

Český výtvarník, scénárista a animátor Zdeněk Smetana za svůj život vytvořil mnoho postaviček a podílel se na tvorbě oblíbených českých večerníčků. „Výstava představí nejenom nejznámější pohádkové bytosti, jako jsou Rákosníček, Křemílek a Vochomůrka či Malá čarodějnice, ale i unikátní kolekci suchých jehel a kresby přísloví a pranostik. Výstava je doplněna hravými a tvořivými aktivitami, které dětem představí jeho bohatý pohádkový svět. Těšit se můžete i na promítání Pohádek z mechu a kapradí,“ dodala.

Svět hraček je zvláštní říší, kde si děti mohou postavit svůj vlastní svět. A tomuto světu již několik desetiletí vévodí stavebnice Lego, která je současně označována „hračkou století“. Téměř každý z vás jistě měl alespoň pár kostiček v ruce a stavěl z nich. Pro mnohé se tato chytrá hračka stala vášní, se kterou se nerozloučili ani v dospělosti.

Jsou z nich sběratelé, kteří stavebnici věnují veškerý volný čas. Takovými sběrateli jsou i Karel Dus, Lukáš Pelinka a Jaroslav Koráb, kteří na výstavu zapůjčili své sběratelské kolekce z řady LEGO City, LEGO Star Wars a dílčí sety LEGO Technic, Pirates nebo LEGO Space. Součástí jsou hravé koutky, kde si můžete ze sady kostek postavit nejrůznější modely.

Reklama

Výběr článků

Načítám