Hlavní obsah

Slavnostní večer uctil 110 let Divadla Antonína Dvořáka

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komponovaný večer s názvem 110 let Divadla Antonína Dvořáka ve 110 minutách byl ve čtvrtek 28. září mimořádným zážitkem. Tvůrci Lenka Lagronová a Pavel Gejguš provedli diváky od 28. září 1907 až po 28. září 2017. Vše na jednom místě. Svižně, vesele, poučně.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 29.9.2017 110 let Divadla Antonína Dvořáka ve 110 minutách. Pořadem provázel Tomáš Jirman.

Článek

Novou 99. sezónu Národního divadla moravskoslezského otevírá výročí, které má zásadní význam v dějinách profesionálního divadelního života Ostravy a zároveň i v současném životě Národního divadla moravskoslezského.

„V sobotu 28. září 1907 bylo slavnostně otevřeno Městské divadlo - dnešní divadlo Antonína Dvořáka. Tato první ryze divadelní budova byla v Ostravě do roku 1999, kdy byla otevřena novostavba Divadla loutek Ostrava, jedinou projektovanou a postavenou stavbou určenou výhradně pro divadlo! Je dalším ze sebevědomých a důležitých znaků proměny Ostravy v moderní průmyslové velkoměsto, proměny probíhající od poloviny 19. století. Už 110 let je jeho neoddělitelnou součástí, je důležitým kulturním a společenským centrem města, svědkem i účastníkem jeho proměn,” řekl ředitel NDM Jiří Nekvasil.

Komponovaný večer režíroval Pavel Gajguš na scéně scénografa a šéfa výpravy NDM Davida Baziky v kostýmech Marty Roszkopfové. Večerem provázel Tomáš Jirman.

Účinkovali členové ze všech souborů Národního divadla moravskoslezského: Eva Dřízgová-Jirušová, Luciano Mastro, Jana Hájková, Anna Cónová, Jan Fišar, Renata Klemensová, Lucie Končoková, Vladimír Polák, Miroslav Rataj, Robin Fero, Vladislav Grigoriev, Jan Chudý, Šimon Kroupa, Petr Miller, Peter Svetlík, Eva Villámová, Michal Bubík, Matthias Kastl, Karolína Křížová, Olga Borisová-Práčiková, Michaela Vápeniková, Federica Franceschini. Jako hosté pořadu účinkovali Alexandra Gasnárková a Stanislav Šárský.

Výstava ke 110 letům Divadla Antonína Dvořáka

U příležitosti významného historického jubilea města Ostravy se ve spolupráci s městským obvodem Moravská Ostrava a Přívoz uskuteční také exteriérová výstava fotografií ke 110. výročí otevření Divadla Antonína Dvořáka.

Výstava je umístěna do prázdných výloh v různých částech centra města tak, aby na ni mohl narazit prakticky každý. Autorem konceptu je výtvarník Jiří Šigut ve spolupráci s archivem Národního divadla moravskoslezského.

Ve středu 11. října v 16.30 se uskuteční komentovaná prohlídka výstavních míst s Martinem Strakošem. Pro Ostravany, kteří pomocí mapy navštíví všechny části výstavy, je připravena soutěž o vstupenky do divadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám