Hlavní obsah

Slavnostní odhalení soch českých panovníků na Bukovanském mlýně

Novinky, Eva Kristová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zážitkový areál zve v pátek 28. září na otevření unikátního souboru soch v přírodě. Těšte se na sbor bubeníků, divadelní vystoupení, koncert kapely, i projížďky v kočáře. Vstup je zdarma.

Foto: Eva Kristová
Článek

Jedná se o zcela jedinečnou akci, která nemá v česku obdoby. Nápad se zrodil v hlavě místního mecenáše a majitele Bukovanského mlýna, Ing. Josefa Kouřila, při procházce po křížové cestě v Rudě na Rýmařovsku. Takto inspirován nechal vysadit v loňském roce na pozemcích u Bukovan kolem 650 metrů dlouhé stezky alej stromů. Dal tak vznik ojedinělému uměleckému projektu, Aleji českých panovníků.

V Den české státnosti v 15 hodin odpoledne budeme svědky odhalení prvních pěti historických postav od autora Václava Oliana z Olomouce. Budou to sochy Praotce Čecha, Kroka, Libuše a Přemysla Oráče. Projekt si do budoucna předsevzal uvedení až 79 osobností českých dějin.

Na program navazuje pochod bubeníků, folklorní vystoupení místního mužského a ženského pěveckého sboru a historické představení Příchod Slovanů na Moravu spolku Velkomoravané. O rockově laděný závěr se postará koncert kapely ExArgema na podiu přímo pod lopatkami impozantního větrného mlýna.

Své dovednosti bude mít možnost předvést také tým mlynářské restaurace. Kromě klasické kuchyně představí i domácí speciality z udírny a grilu. Fanoušci kvalitního jídla se mohou těšit např. na voňavou uzenou kýtu i vyhlášené klobásy.

Akce je rozšířena i o vyjížďky na koních a v kočáře, které si mohou užít celé skupiny. Celým programem vás provede skvělý Ladik Šimeček.

A na závěr malá pozvánka na mlýnskou Rozhlednu, jež se může pochlubit kromě nádherné vyhlídky na kyjovské Dolňácko, hřebeny Bílých Karpat a Chřibů i nově vybudovanými informačními panely, které jedinečný pohled z ptačí perspektivy skvěle doplňují. Při výstupu do pater budovy mají hosté i mimo sezónu příležitost prohlédnout si muzejní expozice.

Další informace najdete na stránkách www.bukovansky-mlyn.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám