Hlavní obsah

Skupova Plzeň začíná již v neděli

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 17. června startuje v pořadí již 29. Skupova Plzeň. Slavnostní zahájení se uskuteční v 15.00 v domovském Divadle ALFA v Plzni a bezprostředně po něm bude následovat loutková milostně-válečná tragikomedie Divadla DRAK U KANÓNU STÁL autora Víta Peřiny v režii Tomáše Dvořáka.

Foto: Daniela Vítová

Do Plzně se sjelo na 30 umělců z různých evropských divadel, kteří zde společně se studenty tvoří inscenaci FACE ME, ČAS ZMĚNY.

Článek

Celkem se na Skupově Plzni letos představí 17 českých a 6 zahraničních souborů. Diváci se mohou těšit na bezmála 40 představení. Výběr těch nejlepších inscenací českého loutkového a alternativního divadla, které vznikly za uplynulé dva roky, bude hodnotit odborná porota. Připraven je také zajímavý doprovodný program.

29. ročník Skupovy Plzně se odehraje před očima desítek zahraničních divadelníků a odborníků. Festival slouží jako výkladní skříň českého loutkového a alternativního divadla.

V rámci jednoho z největších evropských kulturních projektů - divadelní sítě Platform 11+ se do Plzně sjelo na 30 umělců z různých evropských divadel, kteří zde společně se studenty tvoří inscenaci FACE ME, ČAS ZMĚNY. Její premiéra se uskuteční v rámci festivalu v pondělí 18. června v prostorách Gymnázia Františka Křižíka v Plzni. 

V úvodních dvou týdnech zkoušeli profesionální herci ze 12 evropských zemí na Zámeckém statku Býkov, kde vznikly tři skupiny. Propojit jejich tři samostatná představení, která se po premiéře v Plzni vydají na pouť po dalších městech Evropy, bude úkolem studentů gymnázia pod vedením režiséra Petra Vodičky.

"Projekt Face Me se přehoupnul do závěrečné třetiny. Po dvou týdnech zkoušení na Býkově dostávají jednotlivá představení konkrétní tvar a zintenzivňuje  se také spolupráce s Gymnáziem Františka Křižíka a zkoušení se studenty. Ve středu bude veškerá práce přenesena do prostoru školy a o víkendu proběhne zkoušení rámce celého představení, kterého se zúčastní až 30 studentů různých ročníků. Tomu nyní předchází hudební příprava, na níž se podílí školní kapel, a příprava výtvarné stránky, která probíhá mimo jiné i v rámci výuky," řekl k závěrečné fázi zkoušek režisér Petr Vodička.

Reklama

Výběr článků

Načítám