Hlavní obsah

Skomelský dub z Plzeňského kraje je jedním z finálových stromů ankety Strom roku

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z 12 finálových stromů, které vybrala odborná porota z 85 došlých návrhů z celé republiky, je letní dub nedaleko Skomelna na Rokycansku.

Foto: Krajský úřad Plzeňského kraje

Dub letní je starý 310 let, jeho obvod ve výšce 130 cm je 630 cm a roste u cesty do přírodního parku Radeč.

Článek

Je to jediný strom na území Plzeňského kraje, který soutěží o titul Strom roku, arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia i postup do mezinárodního kola ankety Evropský strom roku. 

Jedná se o dub letní, který je starý 310 let, jeho obvod ve výšce 130 cm je 630 cm a roste u cesty do přírodního parku Radeč nedaleko Skomelna na Rokycansku.

Starý skomelský dub tu stál od nepaměti a děti si k němu chodily hrát. Nepodařilo se ho sice vyhlásit za památný z důvodu nesouhlasu vlastníka pozemku, ale obec jej alespoň prohlásila za významný. Dnes u něj můžete nalézt zídku z vyskládaných kamenů a malé posezení se stříškou. Dub je v každém ročním období jiný — tajuplný, hrozivý, nádherný až pohádkový, a proto ho chodí navštěvovat čím dál více lidí, od nejmenších až po seniory. 

Plzeňané (a nejen oni) mohou dub z Plzeňského kraje podpořit svým podpisem  - hlasovací arch mj. naleznete na recepci Krajského úřadu Plzeňského kraje ve Škroupově ulici 18 v Plzni. Rozhodnete tak o vítězi ankety a zároveň přispějete na výsadbu stromů, zbudování naučné stezky a propagaci dubu. Anketa trvá do 10. října 2014. 

Anketu o nejsympatičtější strom pořádá Nadace Partnerství pod záštitou Ministerstva životního prostředí. Průběžné pořadí stromů můžete sledovat na www.stromroku.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám