Hlavní obsah

Škola čertů na ostravské Přírodovědecké fakultě vybírala pomocníka pro Mikuláše

Novinky, Beáta Kapošváry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity dostávají studenti učitelství chemie ve druhém ročníku každoročně za úkol připravit chemickou Mikulášskou besídku. Úkol to je nelehký, ale vždy se jim podaří zrealizovat krásnou a pokaždé jinou podobu zmíněné akce.

Foto: Beáta Sklářová

Škola čertů na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity.

Článek

Letos se příběh odehrával v pekelné čertí škole, kde profesorka Belzebubka první připravovala své žáky čerty na závěrečné zkoušky čerta prvního řádu. Nejlepší čert pak byl zároveň vybrán jako pomocník Mikuláše.

Ve škole jsou dvě čertice a dva čerti, kteří jsou u tabule zkoušení, probírají i nové učivo a čertovská profesorka si zve z řad dětí v publiku pomocníky, aby jí pomohli s pokusy. Každý pomocník dostane za odměnu pekelný deníček s pekelnými pokusy. Pak čertice předvedou efektní pokusy, jako jsou Faraonovy hadi, nehořící kapesník, zabarví plamen i vodu, ukážou hořící andělské pírko i fialový oheň. Poté jdou k tabuli čerti a díky jejich experimentům šlehají plameny, hoří zápalné šňůry i bengálské ohně a všechno kouří.

Nakonec vchází do dveří Mikuláš s andělem, aby si mezi čerty vybral pomocníka. Vyzve všechny čertovské žáky, aby předvedli každý ještě jeden pokus a jelikož je spokojený se všemi pokusy, vybere si všechny za své pomocníky a pozve veškeré osazenstvo na čertovskou párty. Anděl rozdává dětem dárečky a my vidíme, že se naše tradiční Mikulášská opět povedla.

Letošní Mikulášskou besídku (konala se třikrát - 4., 10. a 11. prosince) zhlédly nejen děti ze základních i středních škol, ale i děti z mateřské školy. 

Akce byla realizována v rámci projektu OPVK Svět vědy – záhadný i zábavný (registrační číslo projektu CZ.1.07/2.3.00/35.0053), který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám