Hlavní obsah

Skanzen v Zubrnicích se znovu otevírá, přijet můžete i historickým vlakem

Novinky, Michal Vitvera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Za historií se lze již několikátou sezónu vydat do zubrnického skanzenu, malebné vesničky nedaleko Ústí nad Labem. Na místo se můžete vydat i stylově, historickým motoráčkem přímo z města.

Foto: Michal Vitvera

Jeden z historických spojů do Zubrnic

Článek

Zubrnice, vesnička nedaleko města Ústí nad Labem poblíž obce Velké Březno, se již další rok otevírá pro mnoho lidí. Na místo se lze přímo z Ústí dostat historickou železniční soupravou, která jezdí pravidelně od jara až do konce léta.

V cíli na vás čeká menší železniční expozice přímo na místním nádraží. To ovšem není vše. Pár metrů odtud je totiž k vidění obec, ve které se rozprostírá malebný skanzen. Navštívit lze několik historických budov, podívat se na tehdejší práce a zvyky. Mnoho dobových exponátů a názorných ukázek vám navodí atmosféru tehdejší doby. A nejen to. Trochu té nostalgie si můžete odnést i domů. Vybírat můžete z několika dekorací, které jsou zde na prodej.

Celý skanzen se stal přístupný pro mnoho návštěvníků hlavně díky obnově tratě z Velkého Března právě do Zubrnic. Zahájení provozu na muzejní trati po několika letech proběhlo 28. 10. 2010. Od této doby se jezdí již pravidelně.

Zubrnice jsou nejmladší skanzen v České republice, ale je zde k vidění opravdu mnoho zajímavých věcí. Můžete sem zavítat nejen za železnicí, ale i třeba jen tak na výlet nebo za relaxací, protože celou oblast obklopuje nádherná příroda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám