Hlavní obsah

Sezóna klíšťat začíná, právě teď je nejvhodnější doba na očkování

Novinky, Martin Šalek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý rok onemocnělo klíšťovou encefalitidou 40 Pražanů. A polovina z nich se nakazila přímo v hlavním městě. Podle primářky Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce MUDr. Hany Roháčové Ph.D. je právě v těchto dnech nejlepší se naočkovat.

Foto: Martin Šalek

Primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce MUDr. Hana Roháčová, Ph.D.

Článek

Zeptali jsme se jí na další podrobnosti související s uvedeným onemocněním.

Kdy je nejvhodnější se nechat naočkovat?

Očkovat je možné po celý rok. Vždy je to nejlepší před sezónou klíšťat, tj. před teplým obdobím roku. Základní jsou 3 dávky očkovací látky, ale už po druhé z nich má člověk po určitou dobu imunitu, takže pro jednu sezónu je chráněn. Po 3. dávce, kterou dostává zhruba do roka je chráněn 3-5 let, kdy je doporučeno přeočkování.

Proč vůbec lékaři považují očkování za tak důležité?

Klíšťový zánět mozku je velmi těžké onemocnění, které může člověka doživotně invalidizovat, protože může dojít k obrnám, poruše sluchu i jiným komplikacím. Úmrtí je vzácné, ale možné. I při nekomplikovaném průběhu je člověk vyřazen z běžného života minimálně několik týdnů, spíše měsíců.

Kdo by měl o očkování uvažovat prioritně?

Všichni, kdo pobývají v přírodě, chodí na houby, na procházky travnatými porosty. U dětí doporučuji očkování kolem 4. roku, kdy začíná být dítě samostatnější, začíná jezdit na pobyty v přírodě. Pozor - nepodceňovat očkování seniorů, právě u těch bývá průběh nejtěžší.

Kolik na očkování přispívají pojišťovny?

Všeobecná zdravotní pojišťovna: dospělí: 250–1500 korun, děti: 500 korun. Vojenská zdravotní pojišťovna: dospělí: 500 korun, děti: 1/3 nákladů za 3 očkovací dávky nebo 500 korun. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR: dospělí: 300 korun, děti: 500 korun. Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví dospělí: 500 – 1500 korun, to samé děti. (Zdroj: www.pozorkliste.cz)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám