Hlavní obsah

Severočeské divadlo v Ústí nad Labem uvede premiéru muzikálové komedie Zvonokosy

• Aktualizováno
Novinky, Robert Rohál

Skvělé písňové texty, nezapomenutelné melodie, ale i rvačka v kostele. To vše jsou Zvonokosy. Premiéru legendárního muzikálu uvede v režii Martina Novotného Severočeské divadlo v Ústí nad Labem 2. června. Další reprízy jsou ohlášeny 4. a 12. června.

Foto: Petr Berounský

Na scéně Radek Krejčí (farář Severín Calaba) a Hana Sršňová (Eulálie Čubíková).

Článek

Stavba pisoáru rozdělí městečko na dva nesmiřitelné tábory. Brilantní satira na maloměšťácké mravy a pokrytectví. To, ale nejen to, řeší dnes už legendární muzikál. Nová inscenace, která má kořeny v kultovním humoristickém díle francouzského spisovatele Gabriela Chevalliera, se hraje v překladu Jaroslava Zaorálka. Zatímco autorem libreta je Petr Markov, hudba je dílem Jindřicha Brabce.

Jednou z výrazných postav muzikálu Zvonokosy je i farář Severín Calaba v podání nepřehlédnutelné opory souboru Radka Krejčího.  

„Je to podle statistik moje pětapadesátá premiéra na této scéně, a to jsem si v roce 1998 říkal, že zde nastoupím na jednu sezónu, abych zachránil tehdejší výpadek sólistů v souboru. No, jak říkal jeden můj kolega - všechno je jinak,” říká Radek Krejčí.

„Ale hlavně je to potřetí, co spolupracuji s režisérem Martinem Novotným, se kterým na sebe "slyšíme". A to je pro mne na té práci nejpodstatnější a krásné. Po veleúspěšné Noci na Karlštejně a Limonádníkovi - oba tituly jsou stále na repertoáru - je tato, myslím co do obsazení inscenace, nejtěžší. Je zde osmatřicet rolí. Mnoho z nich je alternovaných, takže dát dohromady celou komedii je opravdu oříšek.

A protože nás stálých v souboru je doslova pět a půl, bylo nutné většinu rolí obsadit hosty. A to je čerstvý vítr do plachet. Nebudu nikoho jmenovat, abych na některé neopomněl, ale je to vskutku seznam velkých jmen i legend, a naopak i řada neokoukaných mladých tváří. Přijďte se podívat na červnové reprízy nebo po prázdninách."

V postavě zakyslé staré panny Eulálie Čubíkové se objeví Hana Sršňová i Valerie Zawadská, švarnou Juditu Čuprovou budou alternovat Šárka Marková a Michaela Nosková, hostinskou si zahrají Monika Sommerová a Petra Peterová, Adelajdu, baronku na kolečkovém křesle si "střihnou" Galla Macků a Jarmila Baxová, ve starostu Zvonokos se promění Martin Novotný. V další plejádě postav se objeví také Martin Matoušek, Tomáš Ch. Brázda, Jaroslav Kovacs, Karel Hábl, Tereza a Barbora Vágnerovy, Serguey Nikitin nebo Václav Upír Krejčí.

Libreto: Petr Markov / hudba: Jindřich Brabec / překlad: Jaroslav Zaorálek / režie: Martin Novotný / dirigent: Milan Kaňák / choreografie: Vladimir Gončarov / výtvarník scény: Zita Miklošová / výtvarník kostýmů: Zita Miklošová / sbormistr: Jan Snítil / asistent režie: Tomáš Ch. Brázda  / korepetice: Luděk Trsek, Irina Lorents.  

Reklama

Výběr článků

Načítám