Hlavní obsah

Severním Plzeňskem projdou masopustní průvody

Novinky, Jan Vodrážka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opět po roce přichází období masopustních průvodů, veselic, šibřinek či rejů masek. Letošní masopustní úterý připadá na 17. února.

Foto: Jan Vodrážka

Masopust ve Výrově a na Hadačce

Článek

Masopust dodržuje většina vesnic a měst, i když se slaví různým způsobem. Masopustní úterý, které určuje datum ukončení půstu, dodržuje stále méně obcí a měst. Na severním Plzeňsku jsou to například Kožlany či Pláně.

Ostatní masopustní průvody a veselice se konají především o víkendu před a po tomto datu, někdy se pořadatelé musí přizpůsobit termínu kapel a podobně.

Vybrané masopusty

První masopustní průvody a zábavy se uskuteční již tento víkend. V sobotu 7. února například ve Štichovicích, kde večer zahraje kapela Víla Análka.

Další víkend, tj. v sobotu 14. února v 11:00 vyjde Masopustní průvod ve Výrově a na Hadačce za doprovodu kapely pana Saka. Večer pak od 20 hodin na sále KD Hadačka zahraje skupina AM Band.

V Kožlanech pořádá TJ Olympie Kožlany o Masopustním úterý (17. 2.) průvod masek od 16:15 a večer pak v místní Sokolovně od 19 hodin taneční rej s kapelou Šlapeton.

Bohatý program je připraven v sobotu 21. února na novém náměstí v Kaznějově, kde proběhne 2. Kaznějovský masopust, který pořádá místní Radovánek. Připraveny jsou kromě průvodu i ukázky zabijačky a hody na náměstí.

Termíny masopustů, šibřinek atp.

7. února - Ledce, Štichovice, Tlučná

14. února - Bezdružice, Hadačka, Výrov, Chotíkov, Kyšice, Mrtník, Nečtiny, Nýřany, Záluží, Žihle

17. února - Kožlany, Pláně

21. února - Babina, Kaznějov, Lochousice, Nebřeziny, Obora

22. února - Trnová

28. února - Horní Bělá, Horní Hradiště, Plasy, Nekmíř

7. března - Úterý, Žebnice

21. března - Kralovice

* Informace o akcích byly zjištěny z internetu a vlastních zdrojů, je možné, že se některé termíny a podrobnosti změní. Pro více informací kontaktujte pořadatele jednotlivých akcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám