Hlavní obsah

Šejdíři a šizuňkové – odvěký fenomén falšování potravin odhalí nová výstava přerovského muzea

Novinky, Romana Nitková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 12. dubna startuje hlavní letošní výstava přerovského muzea s příznačným názvem „Šejdíři a šizuňkové. Historie falšování potravin", která odhalí, že snahy obchodníků obohatit se na úkor zákazníka jsou stejně staré, jako obchod s potravinami sám.

Foto: Muzeum Komenského v Přerově, p.o.

V 19. století se zákazníci mohli setkat se šizením nejen v kavárnách… (dobový vtip z Humoristických listů)

Článek

Náhražky surovin, nižší váha, horší jakost, dvojí kvalita potravin – témata, při kterých dnes často zaslechneme povzdech „To by se dřív stát nemohlo!“. Opravdu nemohlo?

„Těžištěm výstavy je situace v 19. století, kdy kvůli rozmachu falšování potravin začaly nejen naše, ale i jiné evropské země přijímat zákony na ochranu spotřebitelů. Návštěvníci na výstavě sami uvidí, že na naše předky tehdy číhaly falšované potraviny opravdu všude: u mlékařky ředící mléko vodou, u pekaře sypajícího do mouky sádru, u řezníka vydávajícího skopové maso za srnčí, u kupce strouhajícího do papriky cihlu a do pepře skořápky ořechů, u trhovkyně nafukující holoubata, aby vypadala větší, ale dále také v cukrárně, kavárně či hospodě u piva,“ sdělila kurátorka výstavy Mgr. Marta Konířová.

Přestože se v 19. století již rozvíjí chemický průmysl a proniká i do potravinářství, nepoctivci stále ještě používali mnoho náhražek čistě „přírodního původu“. Tak se například do mouky přidávala sádra, křída či kamenec, do másla bramborová kaše nebo tvaroh, med býval nastavován melasou či glycerínem, mletý pepř se falšoval popelem z rašeliny, skořice rozemletými krabicemi na doutníky.

„Řada těchto náhražek bude ve výstavě ke zhlédnutí, aby návštěvníci mohli na vlastní oči uvidět způsoby tehdejšího falšování a uvědomit si, jakou míru nejistoty, co to vlastně ve skutečnosti kupují, tehdy lidé zažívali,“ dodal komisař výstavy a historik přerovského muzea Mgr. Lubor Maloň.

Výstava zachytí nejen různé způsoby falšování potravin v historii, ale také jeho odhalování a trestání od středověku až do přijetí prvního zákona o potravinách na konci 19. století. Zájemce zajisté zaujmou historické příklady z českých zemí, včetně škály tehdejších trestů. Ta sahala od zabavení produktů přes peněžité pokuty a vězení až po vypovězení z města či pověstné máchání nepoctivých pekařů.

„V 19. století se pak falšování potravin rozmohlo do té míry, že státy napříč Evropou byly nuceny postupně vytvářet zákony o prodeji potravin, které měly ochránit spotřebitele,“ uvedla kurátorka výstavy Mgr. Marta Konířová.

Výstavní projekt bude doprovázet celá řada doprovodných akcí. Kromě výstavy starých školních obrazů na téma Hygiena, vaření, potravinářství ze sbírky Muzea Komenského v Přerově, přes komentované prohlídky a několik samostatných přednášek bude výstavu doprovázet také lektorovaný lektorovaný edukační program pro děti a mládež do 18 let.

Výstavu zahájí slavnostní vernisáž ve čtvrtek 11. dubna v 17 hodin ve Slavnostní zámecké síni města Přerova. Výstava a její doprovodné akce včetně edukačního programu pro školy budou probíhat od 12. dubna do 27. října v prostorách přerovského zámku.

Další informace:

Další informace:Mgr. Lubor Maloň 

malon@prerovmuzeum.cz, tel.: 581 250 534, 724 947 542

Mgr. Marta Konířová 

konirova@prerovmuzeum.cz, tel.: 581 250 543

Reklama

Výběr článků

Načítám