Hlavní obsah

Sběratelé mají sraz v Otrokovicích

Novinky, Dan Čagánek

Setkání sběratelů všech oborů se tradičně uskuteční v prostorách Kongresového centra Beseda Otrokovice. V neděli 18. února se sjedou milovníci známek, mincí, bankovek, pohledů, hraček, starožitností, minerálů a ostatních sběratelských komodit. Akce proběhne od 8 do 13 hodin.

Foto: Dan Čagánek
Článek

Sběratelství je koníček, který spočívá v získávání specifického druhu předmětů (popřípadě i zážitků s nimi spojených), založeném na specifickém zájmu sběratele a jejich uchovávání ve sbírce.

Tyto sbírky bývají většinou kvalitně roztříděné, zkatalogizované a atraktivně vystavené. Existují různé druhy sbírek a různé druhy sběratelských oborů. Sbírají se rozličné předměty, od sbírání Kinder figurek, obalů od čaje, brouků až po sbírání automobilů.

Většina kvalitních sbírek byla v minulosti základem pro vznik profesionálních muzeí.

Historie sběratelství sahá hluboko za moderní koníčky. Mezi první "sběratele" lze řadit vysoko postavené členy pravěkých kmenů (praktikující kostrové pohřby), kteří si nechávali nasbírané objekty dokonce na posmrtný život při sobě.

Již ve středověku světští představitelé často sbírali relikvie a na zámcích šlechta často vlastnila velké zásoby nalovených vycpaných zvířat, kůží a lebek s parohy. A v době kolonizace bylo módou sbírat různé předměty od domorodých kmenů jako masky a brože. Ve dvacátém století lidé často sbírali ex libris a za druhé světové války se do populární kultury dostaly také baseballové karty.

Jinak takovou perličkou bylo sbírání ozvěn - oblíbenou v USA, sběratelé kupovali staré lomy, kopce apod.

Otrokovická setkání mají svou tradici a navštěvuje je přes 1500 sběratelů a široké veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám