Hlavní obsah

S gymplem na cesty kolem Plas

Novinky, Jan Vodrážka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již třicátý ročník turistického pochodu okolím Plas na Plzeňsku s názvem Gympl na cestách se uskuteční v sobotu 6. dubna. Připraveno je opět pět tras.

Foto: Jan Vodrážka

Trasy jsou vždy řádně označeny, ale někdy se přeci jen stane, že zabloudíte... Po chvíli ale najdete správný směr. :)

Článek

Rok se s rokem sešel a učitelé Gymnázia Plasy společně se sextou a 2. ročníkem připravili trasy pochodu tradičně na první dubnovou sobotu.

I když se zdá, že duben bude také chladný, můžete se zahřát. Pro zdatné turisty jsou připraveny trasy 10, 15 a 25km, pro méně zdatné a děti je připravena "kočárková" trasa 5 km a pro cyklisty 35 km. Všechny vedou z Plas přes okolní obce zpět do Plas.

Zajímavosti po cestě

Trasa 10 km vede přes Nebřeziny, kde můžete vidět sochu sv. Jana Nepomuckého, zděnou kaply z poloviny 19. století, či barokní dům (Kondelův dům) z roku 1723. Dále půjdete kolem Richardky (hájovna), přes Babinou, kde je kaple z 18. století.

Patnáctikilometrová je vedena částečně proti desetikilometrové trase, jde se přes Babinou, Richardku, Čečín a Nebřeziny.

Trasa 25 km a cyklotrasa jsou vedeny na rozdíl od předešlých dvou severně od Plas. Pěší vede přes Vrážné, Mladotice a Žebnici, kde bude otevřena hospoda U Hasiče.

Cyklotrasa míří přes samotu Sokolku, obce Bukovina, Potvorov, kde můžete vidět románský kostel sv. Mikuláše z 12. století, sochu sv. Jana Nepomuckého. Dále vás cesta zavede do Žihle, kde se můžete zajet podívat na "Dědka a Bábu" (žulové balvany), poté projedete Odlezly, kde se můžete podívat na Odlezelské (Mladotické) jezero, které vzniklo sesuvem a je nejmladším jezerem v Česku. Dále pokračujete přes Chrášťovice, kde můžete zahlédnout šachtičky připomínající těžbu uhlí, Spálený mlýn a studánku, pak už trasa vede jen přes Mladotice a Horní Hradiště.

Samozřejmě všechny trasy vedou skrz Plasy, kde můžete vidět cisterciácký klášter, hrobku rodu Metternichů, studánku Prelátku (Prdlavku), ke které vede kočárková trasa, a další.

Třídy gymnázia zvou na Majáles

Loni pomáhali pořádat Gympl na cestách a letos pořádají Majáles. Řeč je o studentech septimy a 3. ročníku Gymnázia Plasy, kteří pořádají v sobotu 11. května 2013 na Velké louce v Plasích Majáles. Hlavní kapelou letos bude Jaksi Taksi, předkapely Chiba, AM, Víme Svý a The Pentils.

Více informací na stránkách Majálesu.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám