Hlavní obsah

Roztoky o víkendu ovládne masopustní rej

Novinky, Karolína Kudláčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Horním (Školním) náměstí v Roztokách se v sobotu 18. února opět uskuteční oslava příchodu masopustu, tedy doby ztišení a pokání před Velikonocemi. K vidění budou masky, divadlo či žongléři, k ochutnání koblížky i jitrnice.

Foto: Středočeské muzeum v Roztokách

Královna roztockého masopustu

Článek

Ve středočeském městečku Roztoky a blízkých Úněticích oslavují masopust opravdu bujaře. Díky tamnímu muzeu a sdružení Roztoč se daří udržovat tradiční oslavy jako nedílnou součást kulturního dění v obci s bohatou účastí místních i přespolních. Každoročně začíná program už v pátek, kdy Roztoky obcházejí klasické masky jako medvěd či smrt.  

Sobota se nese ve znamení volby královny masopustu, která převezme symbolicky na jeden den vládu nad městečkem. Letos se oslavy kvůli opravě místního zámku přesunou na Horní (Školní) náměstí. Ve školní jídelně bude dokonce možné si zapůjčit masky. V jednu hodinu po poledni vypuknou divadelní, hudební a žonglérská představení. O hodinu později proběhne volba královny a masky se začnou řadit do průvodu, který se na nedalekém Holém vrchu potká s průvodem únětických masek, aby společně popravily Klibnu.  

Večer celodenní program vyvrcholí masopustní tancovačkou v únětické sokolovně. Aby bylo učiněno tradici za dost, měli by se hosté dostavit v dolnopovltavském kroji, jenž se vyznačuje u dámského i pánského oděvu motivy rozkvetlých vlčích máků. Předtančení zajistí soubor Hřebénka. Koncert skupiny Trombenik (klezmer) začíná pak v půl desáté v Kravíně.

Související témata:

Výběr článků

Načítám