Hlavní obsah

Rožmitálští hasiči hasiči prožili perný rok, ale dočkali se nakonec i příjemných chvilek

Novinky, Miroslav Pavlík

Práce ve výjezdové jednotce dobrovolných hasičů má své světlé i stinné stránky. Rožmitálští zasahovali v loňském roce celkem ve 101 případech a pod stromečkem našli zánovní zásahový automobil.

Foto: Miroslav Pavlík

Dopravní nehoda u obce Chrást

Článek

Hlavní činnost jednotky je zaměřena na ochranu zdraví a životů lidí, zvířat, majetku a životního prostředí. Každý její člen si je plně vědom těchto hlavních zásad a při vzestupném počtu zásahů z roku na rok, se každý na vlastní kůži přesvědčuje o potřebnosti její činnosti při zdolávání stále složitějších zásahů.

Velitel jednotky Milan Polák ochotně přiblížil statistiku: „V roce 2019 JPO II. Rožmitál pod Třemšínem zasahovala celkem u 101 událostí, z toho u 34 požárů, 29 dopravních nehod, 32 technických pomocí, třikrát likvidovali úniky látek, rovněž třikrát vyjížděli z důvodu planého poplachu."

Dále upřesnil: „V říjnu proběhlo prověřovací cvičení. V uplynulém roce jsme zasahovali také na území Plzeňského kraje, kde jsme řešili 2 požáry, 1 dopravní nehodu a 1 padlý strom. Zasahovali jsme také v Jihočeském kraji při jedné dopravní nehodě u obce Bělčice. V průměru byl jednotce vyhlašován poplach osmkrát v měsíci, což znamená zhruba každý čtvrtý den."

V roce 2019 došlo k navýšení výjezdů z důvodu výkyvů počasí i sucha v letních měsících a výjezdů k dopravním nehodám, jelikož splněním odborné přípravy členů JPO II. a technického vybavení je jednotka předurčena k zásahům u dopravních nehod v rámci poplachového plánu HZS Středočeského kraje a je přes Krajské operační a informační středisko HZS Kladno stále častěji vysílána do širokého okolí.

Při dopravních nehodách zasahují rožmitálští hasiči na území obce Bohutín, Hvožďany, Věšín, Třebsko, Narysov, okolí města Březnice a jsou zařazeni i do plošného pokrytí HZS Plzeňského kraje, kam v rámci mezikrajské smlouvy jsou také vysíláni. Zároveň jsou předurčeni k poskytování první pomoci s automatickým externím defibrilátorem (AED) na výzvu ZZS a v loňském roce již byli vysíláni ke třem takovým případům.

Mezi nejnáročnější zásahy roku 2019 se řadí například: požár rodinného domu po výbuchu plynu v Březnici, požár skautské základny Na Dědku, kdy hrozilo rozšíření požáru na přilehlý les a na místě zasahovaly jednotky ze tří krajů ČR, požár postele v domově důchodců, kdy probíhala evakuace obyvatel oddělení ze zakouřených prostor, nejasné uhoření člověka v obci Starý Smolivec a složité lesní požáry v nepřístupných lokalitách, kam muselo být nataženo několik set metrů hadic.

Začátkem roku došlo při jízdě k události na zledovatělé silnici u obce Nepomuk k nehodě vozidla CAS 24 MB Atego, která se obešla bez vážných zranění, ale vozidlo po nárazu do stromu bylo značně poškozeno. Oprava si vyžádala náklady přesahující půl milionu korun a stovky hodin práce několika dobrovolníků. Během opravy došlo i k opravám zkorodovaných částí po dlouhodobém užívání jednotkou HZS.

V listopadu město Rožmitál pod Třemšínem pořídilo k vozidlu DA L1Z Ford nový přívěsný vozík s plachtovou konstrukcí. Současně rozhodnutím městské rady schválilo pořízení vozidla Isuzu D Max, které bude vybaveno pro zásahy u dopravních nehod, menších požárů a technických pomocí a nahradí již dosluhující 20leté vozidlo RZA Jeep Cherokee, které zasahovalo u více než 500 událostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám