Hlavní obsah

Rozhledna Maruška – nový přitažlivý cíl na Hostýnské magistrále

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hostýnské vrchy jsou celoročně navštěvovaným pohořím. Nevelké území je doslova protkáno sítí turistických a cykloturistických tras. Po celé délce hlavního hřebene mezi Hostýnem, Trojákem a Lázy je vedena hlavní trasa - Hostýnská magistrála opatřená odpočívadly, mapami a informačními tabulemi.

Foto: Zdeněk Urbanovský

Novostavba rozhledny Maruška

Článek

Významným turistickým uzlem východní částí pohoří je Troják. Je to místo historicky ležící na hranici tří obcí: Rajnochovic, Chvalčova a Držkové, resp. tří okresů - Kroměříž, Vsetín, Zlín. Ze všech větších měst kraje je sem „blízko“ - ze Zlína 24 km, z Kroměříže 40 km, ze Vsetína jen 16 km. Na Trojáku naleznete ubytování, občerstvení, zábavu pro děti i možnost bezproblémového parkování.

Nedaleko Trojáku, necelé 2 km severovýchodním směrem, stojí na kopci s poetickým názvem Maruška (664 m n. m.) meteorologická stanice, kterou nedávno doplnila novostavba 16 metrů vysoké vyhlídkové věže, nabízející krásné pohledy do okolí. Podle projektu arch. Závady ji ze dřeva z místních lesů postavili obyvatelé Hošťálkové pod vedením tesařského mistra Antonína Papšíka. 

Majitelem a investorem rozhledny je obec Hošťálková. Podle starosty obce Petra Laštovici je cílem projektu zvýšit atraktivitu turisticky vyhledávané Hostýnské magistrály, ale také přinést místním dětem a mládeži prostředek k poznávání přírody a meteorologie. Věž nebude totiž sloužit pouze jako rozhledna, ale také jako meteorologické zařízení Českého hydrometeorologického ústavu. Výstup z měření bude pro návštěvníky prezentován na světelném baneru.

Za pěkného počasí je z vyhlídky severovýchodním směrem vidět masiv Radhoště i Lysá Hora v Beskydech, v pozadí Martinské hole a Nízké Tatry. Na jih se nabízí pohled do údolí do Hošťálkové a na Vizovické vrchy s kovovou věží rozhledny Vartovna. Na jihozápadě rozpoznáte vysílač na Tlusté hoře u Zlína. Pohled na severozápad ukončuje masiv Kelčského Javorníku, který je s 865 m n. m. nejvyšším bodem pohoří.

Slavnostní otevření rozhledny je naplánováno na 10. srpna na 14 hodin. Maruška není jedinou rozhlednou v Hostýnských vrších. Tou nejstarší je kamenná rozhledna na Hostýně, pojmenovaná po císaři Františku Josefu I., který k její stavbě položil v roce 1897 základní kámen. Dřevěné vyhlídky pak stojí také na Kunovické Hůrce, u restaurace U Holáňů na Prženských pasekách a nad Jarcovu u Valašského Meziříčí.

Rozhledna na Marušce bude již 29. rozhlednou na území Východní Moravy. 

Reklama

Výběr článků

Načítám