Hlavní obsah

Roušky se šijí také na Policku

Novinky, Martina Váňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřicet dobrovolnic už sedmý den šije roušky pro ty, kdo je potřebují. Rozdaly jich přes 2000 kusů. A šijí dál, poptávka je stále vysoká. Každé ráno svezou a pošlou na potřebná místa stovky kusů.

Foto: Martina Váňová
Článek

Dnes už šije celé Česko. Facebooková skupina Šijeme roušky Policko vznikla během prvního víkendu nouzového stavu. Za pár hodin sdružila dobrovolníky z Police a Teplic nad Metují a okolí.

Skupina Šijeme roušky Policko vznikla z členů mateřského centra MaMiNa, skautského střediska Skaláci a maminek, babiček, dcer, vnuček a dalších dobrovolníků. Ti, co šít neumí, začali pomáhat, jak jen dovedli. Z některých žen se švadleny staly přes jedinou noc. Další desítky pomáhají darováním materiálu nebo „jenom“ podporou, vyjádřenou na sociálních sítích, či osobně, při předání roušek nebo i náhodném setkání ve městě při čekání před obchody.

Na začátku stál úmysl pomoc sociálním službám a seniorům. Tak jak se měnila situace ze dne na den, měnil se i úmysl. Dobré ženy musely začít šít pro své rodiny, příbuzné, kamarády i sousedy.

A do toho s přehledem zásobovaly rouškami okolní ordinace lékařů, zdravotní středisko, místní prodavačky, poštu, obsluhu benzínové pumpy, snažily se být oporou úřadům v Polici a Teplicích nad Metují, i nemocnici v Trutnově a Náchodě, ordinacím EDUMED s.r.o. Roušky dodaly do DD Teplice nad Metují a Police nad Metují a Domu s pečovatelskou službou. Průběžně dodávají pro místní občany roušky v balíčku po 2 kusech s návodem, jak roušku udržovat, skrze lékárny v Polici nad Metují.

Velkou oporou švadlenám jsou dobrovolnice, které pro ně vyrábí šňůrky. Lukáš Vacek, který na své 3D tiskárně vyrábí pomocníka pro výrobu šňůrek. Martin Cibulka, který denně sváží ušité roušky. Pan Jenka, který spraví každý šicí stroj.

Největší poděkování a respekt všem, kteří oprášili své šicí stroje a rozhodli se pomoci ostatním. A to nejen ve skupině Šijeme roušky Policko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám