Hlavní obsah

Rokycanské muzeum hostí putovní výstavu o historii cukrářského řemesla

Novinky, Marek Velebný

V březnu a dubnu je v Rokycanském Muzeu dr. Bohuslava Horáka zpřístupněna putovní výstava z Brna o historii a vývoji cukrářského řemesla v českých zemích. Výstava potrvá do 27. dubna.

Foto: Marek Velebný

kurátorka sbírek Bc. Martina Krátká (vlevo) pózuje před stylizovaným obchodem s cukrářskými výrobky.

Článek

Výstava byla otevřena vernisáží ve čtvrtek 6. března v 16 hodin - uvedla ji Bc. Martina Krátká, kurátorka sbírek v Oddělení historie a společenských věd. Vernisáže se zúčastnilo na šest desítek návštěvníků, kteří měli možnost ochutnat sladkosti vyrobené žáky SOŠ v Jeřabinové ulici v Rokycanech. Na vernisáži zazněla i hudební ukázka děvčat ze ZUŠ na akordeon.

Každý návštěvník si na výstavě přijde na své – dospělí se seznámí s nejoblíbenějšími a nejvyhledávanějšími cukrárnami a výrobnami cukrovinek v prvorepublikovém Československu, děti mohou obdivovat nápaditost a rozdíly dřívějších a dnešních sladkostí nebo se pousmát nad ručním strojem na zmrzlinu.

Dobu zašlých časů připomíná stylizovaný interiér historické cukrárny, obchodu i výrobny, se zásobníky na kávu, dózami na bonbony a zákusky vytvořenými podle časopisů z 30. let 20. století.

Seznámí s ukázkami mnohdy již zapomenutých cukrářských nástrojů, jako jsou raznice a formy na bonbóny nebo tvořítka dříve oblíbených sněhových koulí. Obdivovat můžete dobové bonboniéry i reklamní materiály.  

Dále uvidíte mušle na zmrzlinu, kameninové formy na želé bonbóny, originální krabice na dorty, historické plechovky, skleněné zásobníky na bonbóny, cukrářský výuční list a pracovní knížku i příběh prvorepublikového cukráře Novotného, který si sám sepsal - je doplněn rodinnými fotografiemi.

Návštěvníci získají mj. přehled o historii čokolády, marcipánu, perníku, zmrzliny nebo dortů, stejně jako o vývoji cukrářského řemesla v Čechách a na Moravě.

Autoři výstavy MgA. Jan Maroušek, Mgr. Petr Lukas z Brna i pracovníci muzea srdečně zvou návštěvníky. Výstava o historii cukrářského řemesla a celé Muzeum dr. Bohuslava Horáka je otevřeno mimo pondělí od 8 do 12 a od 12.30 do 16 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám