Hlavní obsah

Renesanční zámek v Doudlebách nad Orlicí otevře své brány také 1. a 8. května

Novinky, Robert Rohál

Zámek v Doudlebách nad Orlicí, který je sice v dubnu a květnu přístupný veřejnosti jen o víkendech, otevře zcela mimořádně své brány také během následujících státních svátků, a to jak v úterý 1. května, tak v úterý 8. května.

Foto: Robert Rohál

Renesanční skvost - zámek v Doudlebách nad Orlicí.

Článek

Návštěvníci si budou moci prohlédnout nejen zámecký park a interiéry, ale také Babiččin dvoreček a Přírodovědné muzeum. Prohlídky s průvodci začínají vždy "v celou".

Mezi 10. až 17. hodinou bude otevřena také zámecká kavárna s prodejnou suvenýrů. Ta nabízí třeba i memoáry paní hraběnky Eleonory Dujkové, která je přímou dědičkou šlechtického rodu Bubna-Litic.

Během komentovaných prohlídek se návštěvníci dozví, že zámek dal v roce 1588 postavit Mikuláš Starší z Bubna a že původně sloužil jako letní sídlo, které bylo později využíváno jako lovecký zámek. Bez zajímavosti není ani skutečnost, že rod Bubnů stavbu vlastní (s výjimkou let 1948-1993) nepřetržitě.

Nevelký, leč půvabný zámek je dílem italských renesančních umělců. Unikátní sgrafitová výzdoba, pokrývající všechna vnější i vnitřní průčelí, je vysoce ceněna odborníky i širokou veřejností. 

Zámek je vyhledáván i filmaři, například režisér Juraj Jakubisko zde natáčel koprodukční velkofilm Báthory.

Současní majitelé zvou na prohlídku vzácných interiérů, přičemž je možná i návštěva procházka zámeckým parkem. Děti bývají zpravidla nadšeny z tzv. Babiččina dvorečku (sídlí nalevo od zámecké brány), kde zámečtí majitelé chovají koně, krávy, ovce, kozy, kachny, králíky a další domácí zvířectvo.

Kromě dobově zařízených komnat sálů, které představují ukázku šlechtického bydlení, lze možno navštívit i zrekonstruovanou sýpku, ta se nachází v bezprostřední blízkosti zámku. Právě tam je umístěno nejen Přírodovědné muzeum se spoustou zajímavých expozic.

Od června bude zámek v Doudlebách nad Orlicí přístupný denně mimo pondělí, a to vždy od 9 do 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám