Hlavní obsah

Řemesla našich předků připomene jarmek ve Valašských Kloboukách

Novinky, Lenka Zvonková

Návštěvníci Valašského mikulášského jarmeku ve Valašských Kloboukách se letos mohou těšit na pestrou přehlídku starodávných řemeslných zručností a lidových zvyků.

Foto: Lenka Zvonková

Na jarmeku ožijí starodávná řemesla

Článek

Jarmekový trh lidových řemesel a rukodělných výrobků přivítá v sobotu 7. prosince více než 350 řemeslníků, z nichž velká část bude svou práci přímo předvádět. Papučáři, kováři, řezbáři, brašnáři, košíkáři, hrnčíři, koláři, metláři, perníkáři a mnozí další nejen že ukáží poctivé zachovávání tradičních postupů, ale rádi se s lidmi podělí i o příběhy o svém milovaném řemesle.

„Řemeslný trh opět zaplní celé Masarykovo náměstí, historické budovy a přilehlé okolí a nabídne bohatý sortiment tradičních výrobků ze dřeva, včelího vosku, kovu, keramiky, kukuřičného šustí, slámy, ovčí vlny a dalšího. Zavoní a k ochutnání nalákají perníky, lahodná medovina, svařené víno, produkty domácí udírny a další valašské pokrmy,“ uvedla za pořadatele Radka Brtišová.

„Velkou novinkou bude vůbec poprvé prodej oblíbené jarmekové kyselice venku na trhu. Lidé si budou moci tuto vyhledávanou specialitu vychutnat nejen v prostorách Klobučanu a na Kosence, ale v premiéře také v dolní části Masarykova náměstí,“ pozvala.

Tradiční a možná i trochu zapomenutá řemesla našich předků při jarmeku znovu vdechnou život třem valašským dřevěnicím. Na Kosence se budou péct vánoční oplatky nad ohněm a v peci figurky pánů z kynutého těsta, v Janíkově dřevěnici pak ožije houslařské mistrovství.

„V Pivečkově dřevěnici se návštěvníci podívají, jak pod rukama zkušeného hospodáře vznikají slaměné ošatky a švec obratně šije valašské krpce. Také městské muzeum navodí atmosféru jako z dob našich babiček a pozve na ukázky lámání lnu, předení na kolovrátcích, drhnutí peří či strouhání světidel,“ jmenovala Radka Brtišová.

Letos jarmek zaznamenal velký zájem řemeslníků ze Slovenska, představí se jich více než čtyři desítky. Ukáží výrobu dřevěných hraček, hudebních nástrojů nebo panenek z kukuřičného šustí, ale nabídnou i plstěné klobouky, hlavolamy, řezbářské a drátenické výrobky, umělecky zdobené medovníky nebo sýry.

Bohatý řemeslný program budou lidé moci obdivovat jak na Masarykově náměstí, tak v sále Besedy a Klobučanu, na gymnáziu, v Červeném domě nebo ve Valašskoklobouckém podnikatelském centru a na jeho nádvoří. Spolu s řemeslníky se budou na všech těchto místech o dobrou náladu starat muzikanti dechových hudeb, cimbálových muzik a souborů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám