Hlavní obsah

Řeka pro život, ne pro odpad

Novinky, Věra Kokošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejnojmennou jednodenní ekologickou akci připravuje na sobotu 24. května vodácký oddíl TOM 20902 Úhlava. Půjde o sběr odpadků na řece Úhlavě.

Foto: Dagmar Švihlová

Letošní čištěnířeky Úhlavy je i příležitostí pro fotoamatéry.

Článek

Jedná se již o třetí ročník projektu, kterým vyvrcholí populárně naučná kampaň, probíhající po celý měsíc květen ve školkách, školách i mezi dospělou populací. Letos se bude čistit úsek od Borov až po Předenice, a to jak na vodě, tak na souši, tj. na březích a přilehlých turistických či vycházkových trasách.

Sběrná oblast je rozdělena do sedmi částí, v nichž se budou pohybovat jednotlivé skupiny dobrovolníků s vedoucím. Tato akce je určena nejen pro vodáky, ale pro všechny občany dotčených šesti obcí a města Přeštic, pro členy zájmových spolků nebo neziskových organizací. Čištění řeky je pokaždé pečlivě monitorováno a se závěrečnou zprávou i s návrhem řešení, vedoucím ke zlepšení stávající situace, jsou následně seznamována zastupitelstva zapojených obcí.

Všichni účastníci obdrží jídlo a pití na celý den, ochranné rukavice a pytle. Pokud dorazí větší organizovaná skupina, bude jí uhrazeno zpáteční jízdné do vzdálenosti 50 km v tarifech hromadné dopravy. Zajištěn je vodácký materiál i svoz nasbíraného odpadu do kontejnerů. Postaráno bude i o děti, na něž čeká speciální trasa v okolí loděnice, herní atrakce na hřišti a pohybové a znalostní hry o ceny; pro všechny pak se chystá večerní táborák.

Vítána bude každá ruka, která chce přispět ke společnému dílu. Sběrači na vodě musí dostatečně ovládat pádlování na mírně tekoucí vodě, pěšáci jsou bez omezení, potřeba budou i pomocní organizátoři dětských soutěží.

Sraz účastníků je v sobotu 24. května v 8:30 hod u přeštické loděnice, kontaktní osobou je Dagmar Švihlová, tel.: 723 187 068, e-mail: dashulka@post.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám