Hlavní obsah

Regionální kolo přírodovědné stezky Zlatý list Karlovarského kraje zná své vítěze

Novinky, Miloš Volek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlatý list (dříve Zelená stezka) je přírodovědná soutěž, pořádaná Českým svazem ochránců přírody (ČSOP). Smyslem soutěže je umožnit setkání dětem s hlubším zájmem o přírodu a formou soutěže ověřit a porovnat své znalosti. Ze soutěže by měla vzejít inspirace dětí k práci pro přírodu

Foto: Miloš Volek

ručně malovaný plánek trasy všem ukázal kudy jít.

Článek

Tradice soutěže sahá až do sedmdesátých let minulého století, kdy byl Zlatý list soutěží přírodovědných oddílů v rámci Pionýrské organizace. Po jejím rozpadu soutěž převzal Český svaz ochránců přírody a pokračuje v tradici zavedené soutěže.  

V jednotlivých kolech Zlatého listu soutěží šestičlenná družstva rozdělená do dvou. Na stanovištích stezky odborníci prověřují znalosti dětí v oblastech: ekologie, ochrana přírody, životní prostředí, geologie, zoologie, botanika, neživé složky ekosystému atd. Součástí hodnocení družstva je i praktická práce pro přírodu, která však podmínkou není.

Regionální kolo pro Karlovarský kraj se uskutečnilo v sobotu 17. května v Ekocentru Chodováček ČSOP 30/02 v Chodově, která je jeho již dlouho let pořádající organizací.

V letošním roce se sešlo 66 soutěžících, kteří tvořili 4 družstva mladších a 9 družstev starších žáků. Na 3km trase na 9 stanovištích prokazovali svoje znalosti z přírodovědných věd a v prostorách cíle pak mohli prezentovat svou celoroční činnost pro přírodu či doplňkové úkoly.

Během čekání si mohli prohlédnout na pozemku Minibitanickou zahradu s naučnou stezkou, dále výstavy hornin, minerálů, kaktusů a sukulentů,  bylinkovou spirálu či další exponáty ekocentra. Na vystavených panelech se seznámili s historií a činností ČSOP. Dále byla připravena stanoviště, na kterých si mohli vyrobit z přírodních materiálů drobné suvenýry.

Pro všechny zúčastněné byl připraven k obědu guláš s chlebem a pití. 

Po doběhnutí poslední hlídky se všechny zraky upínaly k výsledkové listině, která během chvilky prozradila, že vítězem kategorie mladších se stalo družstvo Géček z Gymnazia a OA Chodov (Eliška Zajacová, Jana Mozerniuková, Natálie Morová a Monika Kurčíková). Z týmů kategorie starších nakonec vyšlo vítězně družstvo domácích Mladých ochránců přírody Ještěrky (Lukáš Bartoš, Jája Haurová, Zdeněk Šlégr, Pavel Žemlička, Roman Kolář a Lucie Hatašová).

Po vyhlášení výsledků následovala chodovská specialita – tombola.  Každý z účastníků byl zařazen do slosování a každý si z Chodova odnesl nějakou věcnou cenu.

Vítězná družstva pak mají ještě chvilku času dopilovat vše, co se dopilovat dá, a budou kraj reprezentovat v národním kole, které je setkáním nejlepších kolektivů z celé ČR. Je to týdenní červnové soustředění s bohatým programem exkurzí, přednášek a dalších aktivit. Proběhne nedaleko jihočeských Slavonic.

Pořadatelům, v čele s předsedou organizace ČSOP Janem Svobodou, patří poděkování za organizaci této náročné soutěže a všem zúčastněným i jejich dozorům a vedoucím či učitelkám a učitelům díky za to, že s dětmi pracují a připravují je na tuto soutěž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám